İkinci Bölüm İstanbul DT’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Savaş Aykılıç

İkinci Bölüm, bu sezon ilk izleme fırsatı bulduğum oyun. Bayıldım. Geçen sezon methini çok duydum ama fırsat olmadı. Gün bu günmüş (11. 10. 2016)

Sinemada önce oyuncuya tiyatroda yazara bakarım. Neil Simon iyi oyun garantisi veren bir markadır. Yanılmamışım. Bir oyun sizi hem güldürebiliyor hem de deyim yerinde ise ağlatabiliyorsa benim nazarımda “iyi” oyundur. Hele bir de umut, yaşam sevinci ve pozitif enerji veriyorsa. Bayılırım.

İki saat nasıl çabuk geçti anlayamadım. Bir ara bir daha izlemeliyim. Tadına vara vara. Atladığım ayrıntılar varsa yakalamak için. Ayşen İnci’nin hala kulağımdaki o ipeksi sesini su gibi yeniden içmek için. Şahin Çelik’in Cebeci Konservatuar ekolünün en güzel seslerinden birini dinlemek için.

Radyo Tiyatrosu mu (ayol) bu, dediğinizi duyar gibiyim. İyi ses, kaliteli, eğitimli ses bende gerçekten de ilaç etkisi yapıyor. Müzik gibi. Beynimi ve duygularımı akort ediyor. Beni tutkulardan kentin gürültüsünden kakofonisinden kötü Türkçesinden arındırıyor.

O kadar temiz, o kadar steril, o kadar estetik bir dil var ki sahnede hayran kalıyorsunuz. Sinemada orijinal ses tercih ediyorum. Neden? Dublaj orijinali çok nadir aşabiliyor. Oysa tiyatro her şeyden önce duyulabilen, anlaşılabilen, estetik haz veren bir dil olmalı benim için.

Yönetmeninden bütün oyuncularına yazara mutlak bir saygı bu dinletme işi aynı zamanda. Yazar size bir şey anlatıyor. Burada, ikinci baharlarını; hayatlarının “ikinci bölümlerini” yaşayan iki insan var. Adamı Şahin Çelik, kadını Ayşen İnci canlandırıyor.

Adam ölen eski eşini unutamamış. Kadın ise geçmişte mutsuz bir evlilik yapmış. Yazar size önce bu kişileri ayrı ayrı sunuyor, tanıtıyor. Yazarın takıntılarına kadının korku ve çekincelerine şahit oluyorsunuz. Adamın erkek kardeşi (Lebib Gökhan) ve kadın’ın yakın arkadaşı (Veda Yurtsever İpek) ise iki çöpçatan rolünde. Nedense Gogol’ün “Evlenme” oyunu geldi aklıma.

Neil Simon Ray Cooney gibi kabahatleri ile ele almıyor karakterlerini. Bu karakterler bildiğin karakter; psikolojik boyutları var, salt tip değil aynı zamanda dönüşen, dönüşüme uğrayan kişilikler.

Dönüşüme uğruyorlar; adam eşini unutamamak ve her kadını eski eşi ile kıyaslamak takıntısından kurtuluyor; kadın ise artık umudu kestiği erkeklerden ve yeni bir ilişki travmasından tam tersine değişiyorlar.

Ama ne değişim! Sizi de kendileri ile özdeşleştirerek iki saatlik harika bir yolculukla.

Oyunun sonunu yazıp da sürprizi bozmak istemem ama insan “kahramanlarının” mutlu olması onlardan daha çok istiyor. Onların acıları sizin acılarınız, onların sevinçleri sizin sevinçleriniz oluyor.

Yönetmeninden bütün değerli ve yetenekli oyuncularına, tasarımcılarına, emekçilerine böyle güzel bir oyunu; bu oyun üzerinden bana insan olmanın erdemlerini, güzelliklerini yaşatan beni pozitif coşkularla dolduran kadroya teşekkür ediyorum.

Kaçırmayınız.

Savaş Aykılıç. 13. 10. 2016.

İkinci Bölüm | İstanbul DT

2 perde | 2 saat 5 dakika

Yazan : Neil Simon |

Çeviren : Cemil Büyükutku

Yöneten : Hidayet Erdinç

Dramaturg Selen Korad Birkiye

Dekor Tasarımı Ethem İzzet Özbora

Giysi Tasarımı Nalan Alaylı

Işık Tasarımı Önder Arık

(12 yaş ve üzeri seyircilerimizin izlemesi tavsiye edilir. )

KONU

Karısını kaybetmenin acısını üzerinden atmaya çalışan bir erkek ve yeni boşanmış bir kadın. Hayatlarının ikinci bölümünde hak ettikleri aşkı bulabilecekler mi? Peki ya yıllardır evli, ama evliliğinden tatmin olmayan diğerleri. . . ?

2015-2016 ROTARY TİYATRO ÖDÜLLERİ – Yılın Kadın Sanatçısı Veda Yurtsever İpek

2015-2016 ROTARY TİYATRO ÖDÜLLERİ – Yılın Erkek Sanatçısı M. Lebip Gökhan

2015-2016 ROTARY TİYATRO ÖDÜLLERİ – En İyi Dekor Ethem İzzet Özbora

22. ‘Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri’ Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ayşen İnci

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Savaş Aykılıç

Yanıtla