Görme Engellilere Özel Fındıkkıran Balesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

nutcrackerİstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarınca 10 Aralık’ta Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sahneye konulacak Fındıkkıran’ı, betimleme metin yazarı Emine Kolivar görme engelliler için seslendirecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale bölümü sanatçıları, “Fındıkkıran” adlı eseri, görme engelliler için 10 Aralık’ta sesli betimleme yöntemiyle sunacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü’nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında, sesli betimleme eşliğinde işitme, bedensel ve özellikle görme engellilerin sanata erişiminde engeller kalkacak.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ve Sesli Betimleme Derneği’nin katkılarıyla 10 Aralık Cumartesi günü İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale bölümü dansçıları, müziği Pyotr İlyiç Çaykovski’ye, koreografisi Uğur Seyrek’e ait olan neoklasik ‘Fındıkkıran’ bale eserini engelliler için sahneleyecek.

Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu üyesi, betimleme metin yazarı ve seslendirmen Emine Kolivar, Süreyya Opera Sahnesi’nde görme engelli izleyicilere Fındıkkıran balesini seslendirecek. Katılımcılar, sesli betimlemeyi kulaklıklar yardımıyla dinleyecek. Böylece görme, işitme ve bedensel engellilerin sanatı beraberce herkes ile birlikte eşit ve erişilebilir haliyle hem somut anlamda görsel ve işitsel hem de duygusal boyutta özümsemeleri sağlanacak.

Proje, bir balenin Türkiye’de ilk kez sesli betimleme eşliğinde sahnelenerek, tüm engelli, özellikle görme engelli vatandaşlar için eşit-erişilebilir sanat ve salon uygulamasının kalıcı ve sürekli hale gelmesini sağlamak için örnek olmayı hedefliyor.
Kaynak: ntv
Paylaş.

Yanıtla