Oyun Hareketi Derneği

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedim Buğral

Oyun Hareketi Derneği Başkanı

İki yıl önce İPA (Uluslararası Oyun Derneği) üç yılda bir yaptığı oyun kongresini İstanbul’da gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından oyun üzerine çalışmalarda bulunan akademisyenler, oyun çalışanları bu kongrede etkileşimde bulundu. Bu kongredeki deneyimlerimiz bizi oyun sahasında çalışmalar konusunda cesaretlendirdi. Önce ‘oyun hareketi’ ismi ile kamusal alanda oyunu görünür kılmak istedik.  Süreç bizi dernekleşmeye itti. Geçen yıl dernekleşme sürecimizi tamamladık.

Dernek resmi kuruluş amacını da şöyle tanımladık: “Çocuğun en temel hakkı olan oyun oynama hakkını engelleyen unsurları belirlemek, farkındalık yaratmak, engelleri kaldırmak için çalışmalar yürütmek ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacıyla kurulmuştur.”

Farklı alanlarda oyun çalışanlarından oluşan derneğin yaklaşık yirmi üyesi var. Üyeler drama, tiyatro, akıl oyunları, maker hareketi uygulayıcıları, sınıf öğretmenlerinden oluşuyor. Derneğin stratejisi genel olarak nitelikli proje çalışmaları gerçekleştirebilmek. Şu an iki proje hareketliliği var.

Birinci hareketliliğimiz, okullarda oyun kültürü konulu öğretmenlere yönelik seminer uygulaması. Pilot uygulamamızı Bursa’nın Yıldırım ilçesinde göç alan bir mahallede, Suriyeli öğrencilerin de sayıca az olmadığı bir okulda yaptık. Oyunun okulun ihtiyaçlarına göre nasıl işlevsel kullanılacağına dair uygulamalar ile içiçe geçmiş bir seminer gerçekleştirdik. Seminerin okul içi öğretmen tutumuna yönelik etkisi için ölçme değerlendirme çalışması sürüyor. Hedefimiz öncelikle Bursa, devamında tüm Türkiye’de atölye-seminer uygulamaları yapmak.

İkinci proje hareketliliğimiz ise, çocuklara gelişimsel olarak pek çok olanak veren açık ve kapalı oyun alanı modelleri üretmek. Deneyim çeşitliliği sunabilecek, dinamik alanların olduğu, çocukları araştırmaya, kontrol etmeye yönelten, tasarım olanağı sunan bu park modellerinin tasarım süreci tamamlandı. Şimdi sıra model parkları hayata geçirmeye geldi.

Bu yazıyı yazma nedenim başka deneyimlerle ilişki kurmak, bize katkı verecek kişilere ulaşmak. Ayrıca bizim şimdiye kadar elde ettiğimiz deneyimlerden yararlanmak isteyenlere ulaşmak. Meselesi oyun olan herkes bize facebook’tan ‘oyun hareketi’ araması ile ulaşabilir. Ayrıca aşağıdaki mail adresinden de iletişim kurabiliriz.

Oyun Hareketi Derneği kuruluş amaçları doğrultusunda verimli işbirlikleri kuracağımız kişi ya da kuruluşlarla tanışmak dileğiyle.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Nedim Buğral

Yanıtla