Çocuklara Yazılan Oyunlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çocuk oyunlarının aile ya da öğretmenlerin değil çocukların beğenisine göre yazılması gerektiğini savunan Medine Çam, kaleme aldığı ilk kitabını Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Veysel’e ithaf etti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu bünyesinde pek çok oyunda yer aldığı gibi yazdığı oyunları da sokağa ve sahneye taşıyan tiyatrocu Medine Çam, kaleme aldığı çocuk oyunlarından oluşan ilk kitabını yayınladı. “Toplu oyunlar-1” ismi ile Dramatik Yayınevi’nden çıkan kitap, 5 çocuk oyunundan oluşuyor. Çam; ‘Hayalciler’, ‘Düş Gezgini’, ‘Denizaltı Masalı’, ‘Dünyanın Bütün Renkleri’ ve ‘Karanlıklar Diyarı’ ismiyle kaleme aldığı oyunları geleceğin tiyatrocusu çocuklar ile buluşturuyor.

Çocukların dünyası

Kitabın bu zamana kadar yazılmış çocuk oyunlarından farkını okuyucuya bırakan Çam, oyunları kaleme alırken üzerinde düşündüğü noktalardan birinin şu olduğunu söylüyor: “Çocukların izlemesi için yazılmış bu oyunlar onların seyir zevklerine hitap etmeliydi. Ailelere ya da öğretmenlerine değil. Oyunumu izleyecek çocuklara, onların algısına ve değerlendirmesine saygı duyuyorum. Bence önce buradan başlanmalı.”

‘Onların hayal gücüne yetişmek lazım’

Çocukların hayal gücüne doğuştan sahip olduğunu ama bunun büyüdükçe körelen bir yetiye dönüştüğünü ifade eden Çam, tiyatro sahnesinin hayal gücünü geliştirmek için uygun ve büyüleyici bir mekan olduğunu söyledi. Çocukların hayal gücünün yazılan oyunlardan daha büyük olduğunu belirten Çam, “Kendi hayal gücümüzün daralmamasını dileyerek onların hayal gücüne yetişmeye çalışıyoruz” dedi.

Veysel’e ithaf edildi

“Dünyada savaşı gören, ona hedef olan, kendini korunmasız hisseden ya da herkese ve her şeye karşı öfkeyle bakan ne kadar çocuk varsa hepsini kucaklamak istiyorsunuz ama olmuyor” diyen Çam, kitabını 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Veysel Atılgan’a ithaf ettiğini belirtti. Önemli olanın ise mücadele etmek olduğunu belirten Çam, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ve kaleme aldığı çocuk kitapları ile üstat sayılan Muzaffer İzgü’nün şu sözünü hatırlattı: “Üzerime değirmen taşı da düşse elli santim kazıyıp tırnaklarımla öyle ölürüm.”

Son olarak çocuklara değil büyüklere bir mesajı olduğunu ifade eden Çam şöyle dedi: “Ben genellikle büyüklere mesaj vermeyi seviyorum. Çocuklara mesaj vermekten vazgeçsinler, Onlara saygı duysunlar ve birlikte öğrensinler.”

Özgürlükçü Demokrasi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.