Göçmenleeeer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

Matei Visniec Romanya doğumlu (1957) şair ve oyun yazarı… 1987 yılında ülkesini terk ediyor ve siyasi sığınmacı olarak Fransa’ya yerleşiyor… Sanat ve tiyatro anlayışında sıra dışı bir kimlik… Anti komünist… Gençliğinde Dadaistlerden, sürrealistlerden besleniyor… Kendine yakın gördüğü yazarlar arasında Dostoyevski, Kafka, Camus vardır, şairlerden ise en çok E. Alan Poe’yi sever… Tiyatroda absürd ve groteskin yakınında durur ve fantastik öykülerden haz alır…

Oyunlarının konusunu genellikle gündelik hayatın içinden seçer… Savaş, sürgün, yerinden edilme, uzaklaşma, yabancılaşma, toplumsal-kültürel tahribat, ruhsal travma gibi bireysel ve toplumsal olguları ustaca kurgulayarak çoğu zaman alay eder, kimi zaman hüzünlendirir, kimi zaman da tebessümle izletir. Tıpkı Dostlar Tiyatrosu’nun şimdilerde gösterimde olan Göçmenleeeer adlı oyununda olduğu gibi… Genco Erkal’ın ustaca yorumuyla sahneye taşınan oyunda, uluslararası bir gerçekliğe dönüşen göçmenler ve sığınmacıların yaşadığı dram, yer yer komik ve yer yer de gerçeğin en yalın hali ile yüzleştiriyor ve tebessümle izletiyor…

Yüzleştiğimiz ama izlemekten başka bir şey yapmadığımız Göçmenler, Afrika’nın Ortadoğu’nun çaresiz insanları… Savaştan, iç karışıklıktan, mezhep çatışmasından kaçan, yaşadığı topraklarda etnik ya da dinsel baskı ile hayatları altına alınmaya çalışılan ürkek ve yorgun kadınlar, çocuklar… Ve sığınacak yer arayan insanlar…

Zeynep Irgat ve Osman Senemoğlu’nun ortak çevirisiyle sahnelenen oyunun yönetmeni Genco Erkal, aynı zamanda dramaturgi çalışmasını da kendisi yapmış. Sahne tasarımı ve kostüm Claude Leon, video ve ses tasarımı Ümit Kıvanç, müzik Nâzım Çınar, ışık tasarımı ise Hakan Özipek imzasını taşıyor.

Genco Erkal yorumunda, mültecilerin yaşam savaşında absürd durumları ve ironik olanı da kullanarak sahici bir yaklaşımla sahneye taşıyor. Gerçek görüntülerle desteklenen anlatımda göçmenlerin içinde bulundukları durumlar acısı ve umudu ve umutsuzluğu ile görselleştiriliyor. Claude Leon’un mültecilerin kullandığı gerçek parçalardan oluşan sade fakat güçlü bir anlatım içeren dekor tasarımı, Nazım Çınar’ın müzikleri ve Ümit Kıvanç’ın video ve ses tasarımı Erkal’ın reji yorumuyla bütünleşerek uyum içinde düşünsel yanı güçlü görsel bir anlatım ortaya çıkarıyor.

Oyuncu olarak Genco Erkal’ın birden fazla kişiyi yorumlayıp yansıladığı Göçmenleeeer’de Erkal ile birlikte oyuncu olarak Ayşe Lebriz Berkem, Şirvan Akan, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Yiğit Yarar önemli roller üstleniyorlar. Zaman zaman seyircinin de oyuna dahil edildiği yorumda oyuncular, göçmenlerin içinde bulunduğu sıkıntılı ve korku dolu durumları ustaca yansılıyorlar. Oyuncular, her sahnede farklı kimlikte karşımıza çıkıyorlar kimi yerde bir çete başı, kimi yerde mezarcı, kimi yerde televizyon reklamcısı, kimi yerde kaptan olarak değişik rolleri samimi ve yalın oyunculuk örnekleriyle seyircinin karşısına çıkarıyorlar…

Dostlar Tiyatrosu kuruluşundan bugüne sürdürdüğü politik tiyatro tavrını Göçmenleeeer oyunu ile devam ettirerek güncel bir mesele olarak dünyanın kanayan yarası olan mülteciler trajedisine farklı bir yazarın değişik bir üslupla kaleme aldığı oyunla sürdürüyor. Emeği geçenlere teşekkürler…

Göçmenleeeer, 15 Aralık – Cuma, 16 Aralık Cumartesi – 20.30

Kenter Tiyatrosu Tel: 0212 246 35 89

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla