Bir Yanımız Sansür Bir Yanımız Savaş

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Barış Atay’ın “Sadece diktatör” adlı oyunu sadece diktatör dediği için önce Artvin’de, sonra Kadıköy’de, sonra Ankara’da, o da yetmemiş olacak ki oyuncusuyla birlikte ülke genelinde yasaklandı.

Genco Erkal isyanını twitter hesabından şöyle duyurdu:  “Cumhuriyet tarihinde bu ilk defa oluyor. Sadece Diktatör adlı oyun ve oyuncusu Barış Atay ülke çapında yasaklanıyor. Askeri darbe dönemlerinde bile böylesi görülmedi. OHAL mı diyeceğiz, Oha mı diyeceğiz, ne diyeceğiz buna?”

Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı Adalet Sizsiniz adlı oyun üç ilde valilik tarafından yasaklandı.

Öyle bir yerdeyiz ki, bir yanımız savaş bir yanımız yasaklarla kaplı artık.

Sadece “savaşa hayır” demek yasak. “Sadece diktatör” demek yasak. “Adaletsizsiniz” bile demek yasak. Elbette bu rejimin adını sanını biliyoruz. Tarih bu rejimlerden arta kalan acılar ve utanç mezarlıklarıyla dolu. Sanatsal direnişin tarihi de nice mücadeleler ve itirazlarla… Hadi ilham vermesi kabilinden birini sayalım: Aziz Nesin ve dostlarının çıkardığı mizah dergisi Marko Paşa yasaklanır; Merhum Paşa çıkar. O da yasaklanır; Hür Markopaşa doğar. O da yasaklanır; Malum Paşa yayınlanır. O da yasaklanır, Bizim Marko Paşa çıkar meydana…

Sansür hastalığına karşı tiyatro külliyatının da oldum olası bağışıklığı vardır. Metni sansürlendi diyelim, Commedia Dell’arte’deki gibi anlamsız konuşmalarla anlatır derdini. “Neresinden tutacağız biz bunun” dersiniz. Nice oyunlarsa zorbalığın akıbetini işaret eder. Kırmadan, dökmeden ve gelecek kuşaklara unutulmaz miraslar bırakarak.
***
Tiyatrocuların direnmelerini sağlayacak kılavuzları saymakla bitmez. Yasak ve sansür belasıyla uğraşılması için alet çantasında bir dünya malzeme var anlayacağınız… Öte yandan birer yurttaş olarak da, tiyatrocular olarak da bu karanlık dönemde kilit tartışmamız örgütlü bir muhalefeti yükseltmek olacak.

Savaşa ve Sanat Üzerindeki Baskılara Hayır!

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla