İsmiyle Her Anlamda Uyuşan Oyun: Arıza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İhsan Ata

Moda Sahnesinin yeni oyunu Arıza, 11Mayıs 2018 tarihi itibariyle stüdyo sahnede prömiyer yaptı. “Arıza”, arıza sonucu bir asansörde kalan kadın ve erkeğin ikili ilişkiler üzerinden sorgulandığı ve sorguladığı bir oyun. Koffi Kwahule’in yazıp Ezgi Coşkun’un dilimize kazandırdığı oyunun yönetmen koltuğunda Kemal Aydoğan bulunuyor. Bengi Günay’ın sahne tasarımını üstlendiği oyunun ışık tasarımında İrfan Vanlı, koreografide Yeşim Coşkun sahnede ise Ezgi Coşkun ve Caner Cindoruk ikilisi yer alıyor.

Moda Sahnesinin yeni oyunu, tek perdelik, seyirciyi 60 dakika boyunca tek bir saniye düşürmeyen ve andan çıkarmayan sürprizlerle dolu Arıza! “Arıza”yı Köleler Adası, Bira Fabrikası, En Kısa Gecenin Rüyası ve daha birçok oyundan tanıdığımız yönetmen Kemal Aydoğan yönetmiş. Oyuncular Caner Cindoruk ve aynı zamanda oyunu İngilizceden çeviren Ezgi Coşkun. Oyunu izledikten sonra içimden sormak geldi açıkçası; Ezgi Coşkun çevirirken bu oyunda kendisinin de oynayacağını biliyor muydu acaba? Çeviri son derece günümüz koşullarına uygun olmuş ve sahnede diyaloglar başka bir dilden gelmişçesine sırıtmıyor. Oyuncular sahnede, günümüz beyaz yaka yaşantılarının bize tanıdık gelen hissettiğimiz taraflarıyla karşılaştırıyorlar. Ve bu yüzden başarılı bir oyun olmuş.

Oyun bir asansörde geçiyor. Çok yüksek katlı bir binanın içinde belki de hali hazırda yıllardır aynı binada yaşadıkları halde şimdiye dek hiç karşılaşmamış ya da karşılaşmış dahi olsalar bile birbirilerini daha önce hiç fark edemeyecek hayatlar yaşayan bir kadın ve bir erkek biner asansöre. O sırada asansördeki melodi Louis Amstrong; “What a Wonderful World” Sanki ne de mükemmeller ve kusursuz hayatları var. Tüm ihtiyaçları tam. Eksik kalan bir yanları yok, yeteri kadar seviyor ve seviliyorlar. Oysa ki asansör arıza yaptığında hiçbir şeyin öyle olmadığını anlıyoruz. Asansör durmadan önce bırakın karşı cinsin aklından neler geçtiğini algılamayı ve anlamayı, aslında kendi özünden bile ne kadar hızla uzaklaştıklarını, asansör durduktan sonraki karmakarmaşık iç seslerinden anlıyoruz. Evet iç ses! Oyun daha sonra kadın ve erkeğin iç sesleri üzerinden devam ediyor. İzledikçe kadın ve erkeğin içsel yapılarının birbirinden ne kadar da farklı olduğunu anlıyor hatta hissediyorsunuz.

Kadın oldukça tutkulu ve istekli ancak alabildiğine kırılgan. Erkek fazlaca kendi dünyasının içinde, hatta belki ilgisiz. Oyundaki diyaloglar (iç sesler) bu noktada zaman zaman beyin yakan bir kıvama gelebiliyor. Özellikle de erkeğin iç seslerinde seyircinin kendine “ne alaka şimdi” dedirtecek cinsten cümlelere rastlıyorsunuz. Teknolojinin özellikle bilgisayar ve cep telefonları ile hayatlarımıza girişi, dijitalleşen yaşamlarımız, yapay zekalar ile olan münasebetlerimiz ve bunların kadın ile erkeğin iç dünyalarının birbirinden hızla dönüşü oldukça zor olacak bir biçimde ayrılıyor olduğunun sahneye oldukça başarılı yansıtılması arıza.

Oyunun çok uzun olmamasının da etkisi olsa gerek, ritim hiç düşmüyor ve oyunculuklar göz dolduruyor. Dekor sade ancak çok başarılı. Seyircinin konuya iyice girebilmesinde etkili. Ayrıca sadece 2 metrekare alanda oldukça tatmin edici oyuncuklar sergilenebileceğini hem oyuncular hem de dekor sayesinde bir kez daha anlayabiliyorsunuz.

Arıza oyununa Kadıköy Moda sahnesine yolunuz düşerse değil, yolunuz o tarafa düşmese de gidin. Özellikle de günümüzdeki kadın ve erkeği biraz daha yakından anlamak ve kendinize çeki düzen vermezseniz bundan böyle çok zor bir araya gelebileceğinizi canlı gözlerinizle görün.

Not: Oyunu 9, 23, 30 Haziran 2018 tarihlerinde 15.00 ve 19.00 seanslarıyla izleyebilirsiniz. İletişim modasahnesi.com

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: İhsan Ata

Yanıtla