Levent Üzümcü’nün Oynadığı Gerçek, Şubat Ayında Sahnelenmeye Devam Edecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet Ergen’in yönettiği ‘Gerçek’ şubat ayında Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşuyor.

Talimhane Tiyatrosu işbirliğiyle kasım ayı sonunda sahnelenmeye başlanan “Gerçek”, izleyiciyi bir buçuk saat boyunca güldüren, ama çıktıktan sonra da etkileri azımsanmayacak bir süre boyunca devam eden ilginç bir oyun. Zorlu PSM’de sahnelenen oyunda dört oyuncu rol alıyor: Levent Üzümcü, Özge Özder, Kubilay Tunçer ve Neslihan Yeldan. Oyunun tüm sahnelerinde yer alan ve dolayısıyla işin yüklü kısmını sırtlayan Levent Üzümcü’nün diğerlerinden bir adım öne çıktığı “Gerçek”in yazarı ise Fransız romancı ve oyun yazarı Florian Zeller.

Bulvar komedisi…

Romancı olarak tanındıktan sonra tiyatroya da el atan ve yazdığı oyunlarla Yasmina Reza ile birlikte günümüzün en heyecan verici oyun yazarlarından biri olarak anılan Florian Zeller’in bulvar komedisi formundaki oyunu “Gerçek” (“La Verité”) ilk olarak 2011 yılında Paris’te sahnelenmiş ve hem izleyiciler hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanmıştı. O oyunda (izlemek nasip olmadı maalesef) Levent Üzümcü’nün rolünü Fransız tiyatro ve sinemasının ünlü ismi Pierre Arditi canlandırıyordu. Hafızamı zorladım ve açıkçası Zeller’in başka bir oyunu sahnelenmiş miydi İstanbul’da hatırlayamadım (yanıldıysam affola) ama özellikle “La Mere” (Anne), “Le Pere” (Baba) ve geçen yıl sahnelenmeye başlayan “Le Fils” (oğul) üçlemesiyle Avrupa’da çok ses getiren yazarın başka oyunlarını da görmek fena olmaz doğrusu.

Gelelim Kerem Ayan’ın dilimize kazandırdığı, Mermet Ergen’in yönettiği izlediğimiz versiyona… En başta da söylediğim gibi bulvar tiyatrosu formundaki ve akla Feydeau, Labiche gibi ünlü vodvil yazarlarının oyunlarını getiren “Gerçek”, oyuncuların performanslarını öne çıkaran yalın rejisi ve minimalist sayılabilecek dekoruyla dikkat çeken ve akılcı sahne değişimleriyle akıcılığı bozulmayan sağlam bir komedi. İki evli çiftin ihanetleri üzerine kurulu oyunda sık sık yalanla gerçek birbirine karışıyor, izleyici bir yandan kimin yalan söylediğini kimin gerçeği konuştuğunu çözmeye çalışırken bir yandan da a ahlaki bir ikilemin tarafları arasında gidip geliyor. İzleyicinin de içgüdülerine (ya da sağduyusuna mı demeli) seslenen oyun, evet çok komik, ama bir yandan da insani ilişkiler açısından bir hayli trajik. Bu anlamda içi boş bir aldatma komedisi değil izlediğimiz, daha çok Moliere’in yazdığı ve insan ruhunun derinliklerine kadar işlemiş kusurları ele alan oyunlarla benzer bir kumaşa sahip. Fazla da ipucu verip keyfinizi kaçırmayalım ve izlediğinizde muhakkak kendinize de paye biçeceğiniz, belki hayatınızla paralellikler kurabileceğiniz yönleri olduğunu, yalan ve gerçek konularında yeniden düşünmeye zorlanacağınızı söylemekle yetinelim.

Son olarak, başta Levent Üzümcü olmak üzere, tüm oyuncu kadrosunun alkışa değer bir performans sergilediğini belirtmek gerek. Keşke ayda 2-3 kez değil de daha çok sahnelenme imkânı olsa.
“Gerçek” 8 ve 22 Şubat tarihlerinde Zorlu PSM’de izlenebilir.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla