Özel Tiyatrolara Bakanlık Yardımı ve Hukuki Süreç

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanlığı her sene maddi destek vereceği profesyonel tiyatro gruplarını belirliyor. Adilliği ve şeffaflığı uzun zamandır tartışmalı olan destek dağıtımına, Gezinin ardından bir tartışma daha eklendi: Geziye destek veren belli tiyatro grupları, destek talepleri reddedilerek cezalandırılıyor mu?

BGST Tiyatro, cezalandırıldığını düşünüyor olsa gerek, destek başvurularının reddedilmesinin ardından mahkemeye gitmeyi tercih eden gruplardan. Geçtiğimiz günlerde, BGST Tiyatro, kazandığı, üst mahkemece de onanan iki davasının ardından Kültür Bakanlığına yeniden başvurdu. Grubun başvuruları, mahkeme kararlarına rağmen, yaklaşık aynı gerekçelerle yeniden reddedildi. Konu ile ilgili olarak grubun avukatı amatör tiyatrocu Fırat Kuyurtar’ın yazısını dikkatinize sunuyoruz. Bu yazıda ayrıca önemli bir iddia yer almakta: bazı tiyatro grupları, farklı tüzel/gerçek kişilikler üzerinden, yönetmeliğe aykırı bir biçimde birden fazla oyun ile Kültür Bakanlığı’ndan destek alabilmiş durumda.

Mahkemeye giden tek grup BGST Tiyatro değil. Mimesis olarak, ulaşabildiğimiz diğer tiyatro gruplarına Kültür Bakanlığı’na karşı açtıkları davaların seyrini sorduk. Gezinin ardından cezalandırıldığını düşünen grupların açtığı altı dava kazanılmış, fakat kazanılan davaların üçü Danıştay’dan dönmüş. Dava açmayı tercih eden grupların önemli bir bölümü, bir şey çıkmayacağını düşürek hukuk mücadelesinden de destek başvurusundan da vazgeçmişler.

Geçen sene destek başvurusu yapmış gruplardan biri olan Dostlar Tiyatrosu’ndan Genco Erkal, bir diğer önemli noktaya, destek başvurusu süreçlerinde bu yıl önemli bir usulsüzlüğün yaşandığına dikkat çekiyor. 2018-2019 sezonu için gruplar başvuru yaptıktan sonra yönetmeliğin değiştirildiğini, başvuru değerlendirmelerinin yeni yönetmeliğe göre yapıldığını belirtiyor.  

Sonuç olarak, hukuk sürecinde edinilen deneyimlerin paylaşılması ve ortak hareket etme olasılıklarının araştırılması önümüzdeki dönemde tiyatro gruplarının gündeme alabileceği meselelerden biri olarak duruyor.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla