Kültürel Çoğulcu Tiyatro Etkinliğinde Bu Yıl Kürtçe Oyunlar Vardı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Bu yıl 27’ncisi düzenlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) kapsamında gerçekleştirilen Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri (KÇTG) sona erdi. 26 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonunda iki oyuna ev sahipliği yapıldı.

Şenliğin ilk oyunu Tiyatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından Charlie Chaplin’in “Büyük Diktatör” filminden uyarlanmış “Tenê Ez” oyunuydu. Bu oyunun ardından şenlik, Şanoya Bajêr Ya Amedê (Diyarbakır Şehir Tiyatrosu) oyuncusu Özcan Ateş’in Kürtçe tiyatro yapmaya dair deneyimlerini eğlenceli bir şekilde anlattığı “Dawiya Dawî” stand up gösterisi ile devam etti.

İki sahnelemenin ardından gerçekleştirilen söyleşide, ağırlanan ekiplerin tiyatro yapma deneyimleri ve Türkiye’de Kürt tiyatrosunun durumu konuşuldu. Oyuncular son iki yıllık süreçte sahne bulma sorunlarının daha da arttığından, sahne için başvurdukları çoğu yerden sürekli olarak olumsuz geri dönüş aldıklarından bahsettiler. Atölyeler, festivaller ve daha birçok paylaşım ile ülkedeki diğer tiyatro ekipleriyle güzel bir iletişimin kurulabildiğini ve bu dayanışma ortamının tiyatroları ayakta tuttuğunu eklediler.

Oyuncular ile yapılan söyleşi ile 2019 yılı İATG ve KÇTG etkinlikleri son buldu.

MİMESİS

 

Paylaş.

Yanıtla