Zehra İpşiroğlu’nun Yeni Kitabı Yayınlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Zehra İpşiroğlu’nun “Televizyon Dizi Pusulası-Dizi Eleştirisinin Temelleri” adlı yeni kitabı E Yayınları tarafından yayınlandı. Şimdiye kadar çok sayıda oyun yazan, tiyatro eleştirisi literatürüne çok değerli kitaplar kazandıran ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün kurucusu olan Zehra İpşiroğlu bu kez televizyon dizilerini mercek altına alıyor. Geniş halk kesimlerini etkisi altına alan ve toplumsal yaşamımıza doğrudan ya da dolaylı etkilerini hissettiğimiz televizyon dizileri İpşiroğlu tarafından eleştirel bir gözle ele alınıyor. Kitabın tanıtım yazısında şu satırlar dikkati çekiyor:

“Milyonlara seslenen TV dizilerinin bizi kendi dünyamızdan uzaklaştırmasının yaratabileceği sakıncaların üzerinde çok tartışılıyor.

Çoğu yerli dizi önyargıları pekiştirdiği ve dar klişelerin dışına çıkamadığı için bu görüşü ister istemez destekliyor. Ancak dizilerin empati duygusunu uyandırıcı, düşündürücü bir gizilgücü de olabilir. Bu da tıpkı iyi bir romanda olduğu gibi bize kendi dünyamızın dışında başka dünyalar olduğunu da hatırlatabilir.

Dizi Pusulası bize hem dizi eleştirisinin yollarını açıyor hem de yerli dizilerde toplumsal cinsiyet izleğini eleştirel açıdan irdeliyor. Sadece dizi izleyicilerinin değil dizi yapımcılarının da okuması gereken önemli bir araştırma…”

Paylaş.

Yanıtla