Teatra Jiyana Nû Avrupa Yolcusu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teatra Jiyana Nû oyuncuları “Berû” ve “Tenê Ez” adlı oyunlarıyla 9-20 Şubat tarihleri arasında Avrupa’daki tiyatro seyircisiyle buluşuyor. Oyuncu Rugeş Kırıcı izleyiciye ulaşmak için daha fazla organizasyona ve desteğe ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde yıllardır Kürtçe tiyatro yapmak için mücadele eden Teatra Jîyana Nû oyuncuları Almanya’nın Berlin ve Mülheim ile İsviçre’nin Zürih, Bern ve Gerlafinken kentlerinde “Berû” ve “Tenê Ez” adlı oyunlarını sahneleyecek.

İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Kürt illerinde sahneledikleri Kürtçe oyunlarla bilinen Jîyana Nû, Almanya’daki tiyatro grubu “Theater An der Ruhr”un uzun yıllardır sürdürdükleri “İstanbul Sahnesi” programı kapsamında Almanya’ya davet edildi.

Jîyana Nû aynı grupla 2016 yılında ortak proje olarak Ferhat Keskin’in yönettiği, Bertol Brecht’in “Qayde û İstîsna” oyununun Avrupa prömiyerini de aynı sahnede yapmıştı.

Daha çok seyirciye ulaşmalı

Oyuncu Rugeş Kırıcı, Kürt tiyatro grupları olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan binlerce Kürt seyirciye ulaşmaya çalıştıklarını ancak bunun çok seyrek organize edildiğini söylüyor.

“Ne yazık ki tiyatro organizasyonları, yapılan konser organizasyonlarının yüzde onuna bile tekabül etmiyor. Tiyatro seyircisinin bu kadar arttığı ve tiyatronun seyircisine daha çok ulaştığı bir dönemde Avrupa seyircisine ulaşamıyor olmak üzücü. Sadece bizim için değil Türkiye’de tiyatro yapan tüm Kürt tiyatro grupları için geçerli bu durum.”

Çeşitli yöntemlerle bunun yollarını zorlamaya çalıştıklarını söyleyen Kırıcı, “Bu kez Alman tiyatro grubunun bizi davet etmesi üzerine başlayan bir yolculukla beraber Avrupa’nın diğer kentlerindeki dernek ve kurumlarla görüşmeler yaptık. Ne yazık ki yine umduğumuz kadar olmadı. Alman ve İsviçreli grup dışında sadece Basel ve Berlin’de Kürtlere ait iki dernek organize etti” dedi.

Kırıcı, “Zürih’teki organizasyonu ise Kültürmarkt Tiyatro Topluluğu Zürih Belediyesi’ne sunduğu bir proje ile yaptı. Onlar da ileriye yönelik bizimle İstanbul’da partner proje yapmak istiyor. Orada iki gün oyun sahneleyip iki gün de workshop yapacak ve turneden sonra İstanbul’da buluşacağız” diye belirtti.

İzleyici talebi yüksek

Bundan sonraki dönemde daha çok yurtdışı turnesi yapmayı umduklarını söyleyen Kırıcı, “Çünkü Kürt tiyatrosunun gelişkin olduğu yerlerden biri olan Türkiye metropolleri ve Kürt illerinde profesyonel düzeyde üretimlerimizin çıkmış olduğu bir dönemi yaşıyorken, Avrupa’da Kürt tiyatrosuna dair hiç üretim yokken bizim orada üretimimizi sergilemememiz hem bir sitem hem bir eleştiri konusu” dedi ve şöyle devam etti:

“Kitle iletişim araçlarıyla bize ulaşan seyircinin ‘Neden burada gösteri yapmıyorsunuz’ şeklinde talep ve sitemleriyle karşılaşıyoruz. Dünyanın birçok yerinde Kürt sanatına dair üretimler bu kadar merak ediliyorken, bizim seyircimizle buluşamamamız bizi üzüyor. Daha çok organizasyon yapılmalı ve biz daha çok gitmeli, seyircimize ulaşmalıyız. Biz de şimdi seyircimizle buluşacağımız için heyecanlıyız. Herkesi oyunlarımıza davet ediyor ve bu özlemi gidermeyi bekliyoruz.”

Turne programı

Charlie Chaplin’in Büyük Diktatör filminden uyarlanan “Tenê Ez” adlı oyun 9 Şubat’ta Mülheim’de, 11-12 Şubat’ta Berlin, 13 Şubat’ta ise Zürih’te oynanacak.

Oyunun teksti Cihad Ekinci tarafından yazılmış olup, yönetmenliği Rugeş Kırıcı, Cihad Ekinci ve Ömer Şahin tarafından yapıldı.

Oyunda; Mehmet Musaoğlu, Baran Yılmaz, Ömer Şahin, Rugeş Kırıcı, Cihad Ekinci rol alıyor. Teknik kısmını da Xebat Bayram ve Rewşan Apaydın üstlenmiş.

Dario Fo’nun KlaksonBorazanlar ve Bırtlar adlı eserinden uyarlanan “Berû” oyunu ise 14 Şubat’ta Zürih, 17 Şubat’ta Gerlafinken, 20 Şubat’ta ise Bern kentinde oynanacak.

Dilawer Zeraq’ın çevirisiyle Nazmi Karaman tarafından yönetilen oyunda Rugeş kırıcı, Ömer Şahin, Nazmi Karaman, Cihad Ekinci, Rewşan Apaydın rol alıyor. Oyunun tekniğinde ise Baran Yılmaz yer alıyor.

KARINCA/Bircan Değirmenci

Paylaş.

Yanıtla