2200 Yıllık Tiyatro Yine Sanatseverleri Ağırlayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Denizli’nin Pamukkale ilçesi Eskihisar Mahallesi yakınında yer alan Laodikya Antik Kenti’nde başlatılan kazı çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte yapılan çalışmaları anlattı. Yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ve 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip ‘Batı (Helenistik) Tiyatro’da bugünün tiyatrolarında olduğu gibi biletli oturma düzeni ve şeref locası olduğunu tespit edilmişti.

Kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkarılan tiyatroda başlatılan ve halen devam eden restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Şimşek şöyle konuştu:

* Çalışma alanlarımızdan biriside batı yani Helenistik Tiyatro. Bu tiyatro kentin batı tarafından gelen imbat dediğimiz Batı esintileri alacak şekilde, ayrıca kentin batı tarafında erken yerleşmelerin olduğu Asopos Tepesi’de yer almaktadır. Batı ve Kuzey Tiyatro da biz Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile 2019 yılında bir proje yaptık.

* 24 aylık bu projede ilk etapta tiyatro ya da kavealar dediğimiz seyircilerin oturma basamaklarının bulunduğu yerin tamamen restorasyonunu yaparak, burayı Denizli halkı ile birlikte insanlığın hizmetine sunmak için hummalı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“GÜNÜMÜZDE 12 BİN KİŞİ ALACAK BİR TİYATRO”

Batı ve Kuzey Tiyatroların oturma kapasitelerini veren Şimşek, amaçlarının Anadolu’nun en büyük stadyumunun olduğu bir antik kente sahip olan Laodikya tiyatrolarından birinin ayağa kaldırılması olduğunu kaydetti. Şimşek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Bu (batı) tiyatroda özellikle de alt oturma basamakları, alt cavea dediğimiz mermerden yapılmış üst oturma basamakları travertenden yapılmış ve 98,5 metre civarında bir çapı var tiyatronun antik dönemde 8 bin civarında bir oturma kapasitesine sahip ama günümüzde rahat 12 bin kişi alacak bir tiyatro.

* Kuzey Tiyatrosunun 124 metreden daha fazla çapı var daha büyük bir tiyatro tamamen mermerden yapılmış ama biz öncelikle bu kompakt tiyatronun ayağa kaldırılmasını düşündük. Çünkü her şeyden önce Laodikeia’da artık 2 tane tiyatro ve Anadolu’nun en büyük stadyumunun olduğu bir antik kent olduğunu biliyoruz. Bunun için Laodikeia’da ki tiyatrolardan bir tanesinin ayağa kaldırılması ve kullanıma geçilmesini hak etmiş bir antik kent olduğunu düşünüyoruz.

“EKİP OLARAK ULUSLARARASI RESTORASYON KRİTERLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Batı Tiyatro’da başlatılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun olarak yapılmasına büyük özen gösterdiklerini dile getiren Şimşek, özellikle oturma bloklarının o dönemin renk ve dokusuna göre seçildiğini aktardı.

Şimşek şu sözlere yer verdi:

* Biz alt bölümde tamamen antik kentte eski traverten daha düzgün taşlarla kırılma bölümlerini ekleyerek burada hiçbir yeni malzeme kullanmıyoruz alt oturma basamaklarında, üst oturma basamaklarında çok az bloklar eksik ‘o’ blokların analizlerine göre renk ve dokularına göre biz tespit ettik ve şuanda alana geldi traverten bloklar ve onun restorasyonu yapılıyor.

* Yaklaşık olarak tiyatro bittiğinde yüzde 5 ile yüzde 8 gibi bir yeni malzeme kullanılmış olacak. Zaten biz özellikle de ekip olarak uluslararası restorasyon kriterlerine önem veriyoruz. Yani özellikle de yüzde 70 civarında orijinal malzeme olması gerekiyor ve bunun yanında da antik dönemin görünüşünün bozulmaması gerekiyor.

Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Sözcü

Paylaş.

Yanıtla