Shakespeare ve Karagöz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Amerika’da geleneksel Anadolu gösteri sanatları üzerine çalışmalar yürüten Ayhan Hülagü, Washington DC’de kurulan Karagoz Theatre Company’nin kurucusu. Ayhan Hülagü, William Shakespeare’in Hamlet oyununu ilk defa Türk gölge oyunu Karagöz’e uyarladı.

Broadway’de yaptığı gösterilerle ilgi çeken sanatçı, Amerika turnesi gerçekleştirmiş ve festivallerde sahne almıştı. Yönettiği ve rol aldığı tek kişilik Hamlet Rüyası (Dream of Hamlet) adlı oyun ile 700 yıllık tarihe sahip geleneksel gölge oyunuyla ile 400 yıllık Shakespeare oyunu ilk defa bir araya getirdi.  Bu oyuna, kukla dergisi Puppetry International’ın Amerika’daki köklü tiyatroların kukla projeleri hakkındaki ‘Shakespeare ve kukla’ isimli araştırma dosyasında da yer verildi.  Derginin yayın yönetmeni Andrew Periale tarafından şöyle tanıtıldı: “Geleneksel tiyatronun iki karşıt karakterleri Hacivat ile Karagöz, Hamlet Rüyası adlı oyunda, Amerika’da yaşayan genç sanatçı Ayhan Hülagü’nün yaratıcı hikaye anlatımı ve sınırsız hayal gücü sayesinde bir araya geliyor.”

Ocak ayında izleyiciyle buluşmaya başlayan gölge oyunu Amerika’ya göç eden Karagöz ile yakın dostunun kendi tiyatrolarını kurup Hamlet’i oynamasını konu ediniyor.

Hamlet, Türk gölge oyunu için uyarlandı. Geleneksel formda olduğu gibi tek sanatçı tarafından oynatılan oyun için 30 özel kukla tasarlandı. UNESCO tarafından Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras ilan edilen Karagöz gölge tiyatrosu yeni yorumuyla Amerika’da gösterilere başladı.  Dünya prömiyerini Baltimore Theatre Project’te yapan oyun, pandemi sürecinden sonra dünyanın farklı noktalarında sahnelenecek.

Bu sezon geleneksel sanat üzerine Harvard Üniversitesi’nde söyleşiler veren Ayhan Hülagü, Amerika’nın en eski festivali 67. Ulusal Kukla Festivali’nde gösteriler yapıp sergi açıp panel düzenlemişti. Sanatçı, Karagöz gölge oyununu tarihinde ilk defa Broadway’e taşıyan kişi olarak biliniyor.

Oyun hakkında daha fazla bilgi için: www.karagoztheatre.com

Gölge oyununun fragmanı:

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla