Ataşehir’de Radyo Tiyatrosu Günleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ataşehir Belediyesi pandemi döneminde de kültür-sanat etkinliklerine devam ediyor. Yurttaşların sağlığı için kültür merkezlerini bir süre daha kapalı tutacak olan Ataşehir Belediyesi tüm etkinliklerini E-Kültür Merkezi üzerinden izleyicilerin ayağına getirecek. E-Kültür Merkezi kapsamında tüm etkinlik ve söyleşiler; YouTube, sosyal medya hesapları ve Radyo Ataşehir’den yayımlanırken ayrıca tüm podcastlere yine bu mecralardan erişilebilecek.

Musullu Süleyman

Her evde televizyon olmadığı günlerin neşesiydi radyo tiyatrosu… Ailecek, konu komşu hep birlikte geçilirdi radyonun başına… Nefesler tutulurdu, oyunun başladığı anonsu duyulunca… O kadar çok ilgi görürdü ki radyo tiyatroları, dönemin yazarları tarafından özel olarak oyunlar yazılırdı. Gelişen teknolojiyle birlikte radyoya olan ilgi gün geçtikçe azaldı. Dijital platformlarda yayımlanan filmler, videolar daha çok ilgi görür oldu.

Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bir ilki gerçekleştirdi ve radyo tiyatrosu için bir çalışma başlattı. Günümüzde yalnızca TRT Radyo’da devam eden radyo tiyatrosu geleneğini canlandırmak için, Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu bünyesinde bir adım atıldı. Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Behçet Necatigil’in Ahmet Mithat Efendi’nin “Musullu Süleyman” adlı romanından aynı adla uyarladığı oyun için çalışmalarını sürdürüyor.

Oyun Ekibi

Muharrem Uğurlu’nun yönettiği oyunun reji asistanlığını Gamze Aşık ve Damla Ezgi Beyaztaş yaparken, müziklerde ise T. Volkan Aslan, Umut Kahraman, Utku Çakmak, Yarkın Sezgin ile Zeynel Günbek imzası var. Radyo tiyatrolarının olmazsa olmazlarından olan efektler de Zeynel Günbek’e ait. Bugüne kadar Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu ile  “Aziz Nesin Vapuru”, “Otobüs”,  “8 Kadın”, “Devekuşu Kabare”, “Çikolatalar Ülkesinde”, “Kaba Korsan ve Hazine Adası” gibi oyunlarda rol alan Ercan Tulunay, Beril Yarar, Aleyna Horasanlı, Muharrem Uğurlu, Hakan Çoşkun, Akın Acar, Semih Öner, Hakan Kılınç, Köroğlu Uzmali, Abdülkadir Alaçam, Vedat Yüksel, Engin Tüyel, Ercan Kasım Yenigül, Rüya İçten, Gizem Demirbozan, Serdar Ertürk, Melek Durdağ “Musullu Süleyman” adlı radyo tiyatrosunda sesleriyle yer alacaklar.

23 Ekim’de Başlıyor

Oyunda, on üçüncü yüzyılın ortalarındaki Haçlı Seferleri sırasında Kudüs yakınlarında  “Kirk” köyünde bir süre esir kalan, Latinceyi, Hıristiyanlık adet ve geleneklerini öğrenen, becerikliliği sayesinde pek çok zorlu görevin üstesinden gelen 17-18 yaşlarında bir Arap genci olan Musullu Süleyman’ın Hıristiyan Maria’ya aşık olması ve aşkı için verdiği mücadele anlatılıyor.

Radyo tiyatrosunda yayımlanacak ilk eser 6 bölümlük “Musullu Süleyman”ın ilk bölümü 23 Ekim saat 10.30’da Radyo Ataşehir’den dinleyicilerle buluşurken, sonraki bölümleri her sabah aynı saatte yayımlanacak.

“Radyo Tiyatrosunu Dinlerken Hayal Kurarsınız”

Oyunun yönetmenliğini yapan Muharrem Uğurlu çalışma süreci üzerine açıklamalarda bulundu. Uğurlu, radyo tiyatrosu geleneğini canlandırarak devam ettirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Radyo tiyatrosunu dinlerken hayal kurarsınız, o karakterleri zihninizde oluşturursunuz ve pozitif enerji ile dolarsınız. Bu sebeple radyo tiyatrosu projesine Ataşehir Belediyesi çok önem veriyor, biz de bunun bilincinde özenle kayıtlarımızı alıyoruz. Yakında yayında olacak” dedi. Uğurlu, tiyatro topluluğunun yanı sıra, Ataşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği sanat eğitimlerinde yetişen tiyatro öğrencileri ve topluluk eğitmenlerinden oluşan ekibin kayıt çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Radyo tiyatrosunda en önemli şey o atmosferi seyirciye yaşatmak. Televizyonda bunu görsel olarak yaratabilirsiniz, ama radyoda iş sadece ses ve efektlerdir. Buna Foley Sanatı deniyor. Jack Foley tarafından ilk olarak Amerikan filmlerine küçük sesler yapılmaya başlanmış. Bu sesler tamamen stüdyo ortamında ve eldeki materyaller ile yapılıyor. Şu an TV, sinema ve radyoda görüntüden daha önemli hale gelmiş adeta olmazsa olmaz bir parçası olmuştur. Biz de bu şekilde aldığımız aksesuarlar ile stüdyo ortamında canlı kayıtlar yaparak kendi Foley kayıt arşivimizi oluşturuyor ve kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla