Tiyatro Örgütlerinden Kürtçe Oyun Yasağına Karşı Ortak Bildiri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İBB Şehir Tiyatrolarının “Tiyatrolara Destek Projesi” kapsamında bugün Gaziosmanpaşa sahnesinde Teatra Jiyana Nû’nun sergileyeceği BÊRÛ adlı oyun “Kamu Güvenliği” gerekçesi ile kaymakamlık tarafından, oyuna birkaç saat kala yasaklandı! Nobel ödüllü yazar Dario Fo’nun “Klakson, Borazanlar ve Bırtlar” adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan ve daha önce defalarca sahnelenmiş ve beğeniyle alkışlanmış olan Bêrû’nun yasaklanması üzerine tiyatro örgütleri ortak bir bildiri kaleme aldılar. Bu bildiriyi sizlerle paylaşıyoruz.

TİYATRO ÖRGÜTLERİ OLARAK BU HAKSIZ VE ANTİDEMOKRATİK UYGULAMAYI KINIYORUZ.

İBB Şehir Tiyatrolarının “Tiyatrolara Destek Projesi” kapsamında bugün Gaziosmanpaşa sahnesinde Teatra Jiyana Nû’nun sergileyeceği BÊRÛ adlı oyun “Kamu Güvenliği” gerekçesi ile kaymakamlık tarafından, oyuna birkaç saat kala YASAKLANDI!

Nobel ödüllü yazar Dario Fo’nun “Klakson, Borazanlar ve Bırtlar” adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan ve daha önce defalarca sahnelenmiş ve beğeniyle alkışlanmış olan Bêrû’nun yasaklanması kabul edilemez.

“Klakson, Borazanlar ve Bırtlar” oyunu, devletin kendi içindeki çelişkilerini irdelerken ekonomik gücün politik güçten daha etkin ve onun üstünde olduğunu vurgulayan mizahi bir oyundur. Oyunun Türkçe’ye çeviren değerli çevirmen ve tiyatrocu Füsun Demirel bu oyunun tanıtımı için “Şiddet umutsuzluktan ve çözümsüzlükten doğar. Oysa insanlar şiddeti sevmiyorlar. Dans ederek iktidarı değiştirmek ne güzel olur. Zaten eğlenceden, aşktan, neşeden hoşlanmamak budalalıktır.” demişti.

Bu yasaklama bu yüzyılda sanatın ve tiyatronun işlevinin hâlâ anlaşılmadığının ifadesi ve sanatın toplum üzerindeki uyarıcı gücünden korkulduğunun yansımasıdır.

Oyun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde gösterime alınan ilk Kürtçe oyundu ve kültür insanları tarafından son derece demokratik bir adım olarak görülmüştü.

Bu anti-demokratik tavır sanatçıların ifade özgürlüğüne ve kadim dillerden Kürtçe’nin kamusal görünürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Bu yasaklamayla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun attığı en güzel adımlardan biri baltalanmak istenmiştir. Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz. Teatra Jiyana Nû yalnız değildir!

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi

Kadıköy Tiyatroları Platformu

Karadeniz Tiyatrolar Birliği Derneği

Oyuncular Sendikası

Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi

 

Paylaş.

Yanıtla