Hasankeyf İçin: Keypa12500 Tiyatro Oyunu Sahnelendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hasankeyf’in ruhunu tiyatroda canlandıran tek kişilik ‘Keypa12500’ tiyatro oyunu ilk gösterimini yaptı.

Şa Performans tarafından hazırlanan ve Hasankeyf’in tarihini, su altında kalışını anlatan tek kişilik “Keypa12500” tiyatro oyunu Aksaray’da bulunan Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde ilk gösterimini yaptı.

Sular altında bırakılan Hasankeyf’in dünden bugüne medeniyetlere ev sahipliği yaptığı, milyonlarca insanın bir arada yaşadığı ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf’in Kürt coğrafyası olmasından kaynaklı sular altında bırakıldığı vurgusu yapıldı. Oyunun yönetmeni Murad Korkmaz ve yazar ve oyuncu ise Tuncay Özel oldu.

Özel oyunda, sergilediği performansla medeniyetlere beşiklik eden Hasankeyf’in nasıl adım adım yok oluşa doğru gittiğini, bu süreçte devlet kademelerinde yer alan idarecilerin söylemleri, muhaliflerin pasif duruşu ve en sonunda Hasankeyf’in sular altında kalışını çarpıcı bir sunumla anlatıyor. Özel, oyunun sonunda ise Kürtlerin dilleri, kültürlerinin yanı sıra tarihi yapı ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğuna dikkati çekerek, buna karşı ısrarlı bir karşı koyuşun sergilenmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Hasankeyf’in sular altında kalmasına neden olan baraj planı, 1950’li yıllara dayanıyor. 1954 yılında proje haline getirildi. Baraj 1982’de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında karara varıldıktan sonra 1997 yılında Hidroelektrik Santrali (HES) yatırım programına alındı. İlk temeli dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2006 yılında atıldı. Tüm tartışma ve protestolara rağmen 7 Şubat 2018 tarihinde barajın açılışı gerçekleştirildi. 19 Mayıs 2020 tarihinde Batman’da 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakıldı.

YeniYaşam

Paylaş.

Yanıtla