Kültür Sanat-Sen: “Sanat Emekçilerine de Koronavirüs Tedbirleri Uygulansın”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Derya Özmen-SonHaber)Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) ‘Opera-Bale’, ‘tiyatro’, ‘koro’ gibi kalabalık ortamda çalışan sanat etkinliklerinin koronavirüs tedbirleri kapsamına alınmamasını eleştirdi. Sendika, temsil ve prova sayılarının azaltılması, gösterimlerin daha az kadroyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Kültür Sanat-Sen Cumhurbaşkanlığının 17.11.2020 tarihinde açıklamış olduğu koronavirüs tedbirleri kapsamına sanat emekçilerinin dahil edilmediğini belirtti. Sendika, Devlet Opera ve Balesi müdürlüklerinde yapılan konser programlarının bilim kurulu kararları ve önerileriyle çeliştiğini vurguladı. Kültür Sanat-Sen yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“BİR OPERA KOROSU SEKİZ METREYE KADAR TÜKÜRÜK YOLUYLA ZERRE SAÇABİLİYOR”

“Alınan yeni tedbirlerle görüldü ki; kamu idaresinin toplum sağlığını koruma yönünde ne niyeti ne de çabası yok. Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan tedbirler hayata geçirilirken konser, oyun ve her türden temsil yapmayı önlerine hedef olarak koymaları ciddi çelişki yaratmaktadır. Opera-Bale, tiyatro, koro ve topluluklar yapısı itibariyle kolektif çalışmanın yapıldığı, yine üretimlerinin de sergilenmesi suretiyle insanları bir araya getiren kurumlardır. Bir opera korosu şarkı söylerken yarattığı eforla birlikte 8 metreye kadar tükürük yoluyla zerre saçabilmektedir. Sahnede 60 kişi görüyorsanız sahne altında çalışanlarla bilin ki bu 120 kişidir. Yüz metre kare alan içinde efor sarf eden 120 kişi, buna bir de aynı giriş çıkış, tuvalet gibi alanları kullanan izleyici kitlesini ekleyince işin vahameti daha net anlaşılacaktır.”

“TEMSİL VE PROVA SAYILARI AZALTILSIN”

Kültür Sanat-Sen, Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan tedbirlerin bir an önce uygulanmasını ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“-Temsil ve prova sayılarının azaltılması

-Temsili yapılacak eserlerin seçiminde daha az kadro ile yapılabilecek olanların tercih edilmesi

-Maske kullanamadıkları için nefesli sazlar ve koronun programdan çıkarılması ya da daha az enstrüman kullanılarak yapılması,

– Temsil sürelerinin 1 saatten az olması ve tek perdelik olması.”

TiyatroDergisi

Paylaş.

Yanıtla