Genco Erkal’ın Hayatı Belgesel Oluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Genco Erkal’ın hayatını konu alan belgeselin çekimleri başladı. Belgeselin senaryosunu Erkal kaleme aldı.

Sahnede 60 yılını dolduran tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın hayatı anlatan “Genco” adlı belgeselin çekimleri başladı.

Senaryosunu Genco Erkal’ın kaleme aldığı, yapımcılığını ve yönetmenliğini Selçuk Metin’in, görüntü yönetmenliğini ise Uğur İçbak’ın üstlendiği belgesel ENKA Sanat’ın yapım sponsorluğunda çekiliyor.

Otobiyografik bir nitelik taşıyan belgesel yalnızca bir sanatçının kariyerini değil, Türkiye tiyatrosunun da önemli ve büyük bir dönemini anı ve anekdotlarla aydınlatmayı hedefliyor. Belgeselin Türkiye’nin kültür sanat tarihine arşivsel kaynak oluşturması da amaçlanıyor.

“Genco”nun ilkgösteriminin temmuz ayında ENKA Sanat’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

GENCO ERKAL KİMDİR?

28 Mart 1938’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü bitirdi. 1959 yılından başlayarak Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında, halen sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel gibi yabancı yazarların yanı sıra Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Can Yücel gibi Türkiyeli yazarların oyunlarını yönetti. “Sivas 93” adlı belgesel oyunu yazdı.

Uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan “At”, “Faize Hücum”, “Hakkari’de Bir Mevsim” ve “Camdan Kalp” filmlerinde başrol oynadı.

TRT için Haldun Taner’in müzikli oyunu “Keşanlı Ali Destanı”nı yönetti ve oynadı. 1993 yılından bu yana Paris’te ve Avignon Festivali’nde Fransızca da oynuyor.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla