Yeni Normalde 27 Mart…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro çağlar boyu insanların kendilerini ifade etmesini sağlayan kolektif ve kamusal bir sanat türü olagelmiştir. Antik Yunan’dan günümüze tiyatronun toplumsal, politik ve sosyolojik olarak dönüşüm geçirdiğini ve kendisini her türlü zor koşulda var ettiğini söyleyebiliriz.

Tiyatro sanatı ekonomik buhranlar, savaşlar, soykırımlar, doğal afetler, hastalık ve salgınlara karşı hep bir çıkış yolu bulmuştur. Ancak son bir yıldır küresel şok düzeyinde sanatımızı ve sanatçıları etkisi altına alan pandemi; tiyatronun ezberlerini ciddi bir şekilde sarsmış gözüküyor. Dünya genelinde sanatçılar bir yandan ekonomik olarak yaşama savaşı verirken, bir yandan da biçimsel açıdan tiyatronun dijital-teknolojik dönüşümünü tartışmaya başladı. Yeni normal olarak adlandırılan bu pandemik dönüşümün hem tiyatro üreticileri hem de seyirci üzerinde önemli etkileri olacak gibi gözüküyor.

ITI-Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından 1961 yılından beri kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne özel bu yılki uluslararası bildiri İngiliz tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Helen Mirren tarafından yazıldı. Bildirinin orjinali bu linkten, Eylül Deniz Doğanay tarafından Türkçe’ye çevrilmiş hali de sitemizden okunabilir. Bu seneki ulusal bildiri ise Metin Akpınar ve Müjdat Gezen tarafından yazılmıştır. Ancak yazılan bu bildirilere bakıldığında tiyatronun biçimsel ve formsal dönüşümüne dair zıt görüşler olduğu söylenebilir.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) tarafından 20 Mart tarihinde kutlanan Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü bildirilerine bakıldığında; Yvette Hardy tarafından tiyatrocuların pandemi dönemindeki arayışlarına vurgu yapılmaktadır. Dünyanın ve Türkiye’nin farklı yerlerinden çocuklar ve gençler de tiyatro sanatı hakkında umut dolu duygu ve düşüncelerini ifade etmişlerdir.

Bu yıl fiziki buluşmaların yapılamadığı 27 Mart Dünya Tiyatro gününde çok sayıda çevrimiçi etkinlik düzenlenmektedir. Haber sayfalarımızdan bunlara ulaşabilirsiniz.

10 yıldan bu yana gösteri sanatları alanında web yayıncılığı faaliyetini sürdüren Mimesis Sahne Sanatları Portali olarak 27 Mart Dünya Tiyatro gününü en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla