Yücel Erten: İzmir Şehir Tiyatrosu Hep Sürüncemede Kalmıştı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Evrensel’den Ramis Sağlam, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliğine getirilen Yücel Erten ile yeni görevini ve şehir tiyatrosunu konuştu.]

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de 71 yıl aradan sonra tekrar şehir tiyatrosu perdelerini açacak. Siz de bu tiyatronun ilk genel sanat yönetmeni oldunuz. Şehir tiyatrosunu ve bu gecikmişliği nasıl değerlendirirsiniz?

Biliyorsunuz 1946 yılında kurulan İzmir Şehir Tiyatrosu, 4 yıl sonra 1950 yılında sanatçılara gönderilen bir teşekkür mektubu ile noktalanmıştı. Bir bakıma hayatını bu şehrin tiyatro alanına vakfetmiş olan saygıdeğer Özdemir Nutku Hoca’mız da on yıllar boyunca sürdürdüğü çabalara rağmen, somut bir sonuca ulaşamadan aramızdan ayrıldı. Demek oluyor ki 100 yıllık cumhuriyetimizde, İzmir Şehir Tiyatrosu hep sürüncemede kalmıştı. Şimdi nihayet Sayın Tunç Soyer eliyle hayata geçirilmiş olması gerçek anlamda tarih yazmaktır. Şehrin hayatına yaptığı bu katkı için kendisine ve çalışma arkadaşlarına ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yeni kurulan şehir tiyatrosunda nasıl bir repertuvar belirlemeyi düşünüyorsunuz?

İzmir seyircisini ilk sezonda bir Shakespeare, bir Brecht, bir Aziz Nesin, bir de çocuk oyunu ile ağırlamak uygun düşer sanırım. Tiyatroda önemli olan, ne söylediğiniz ve bunu hangi sanatsal kategorilere yaslanarak söylediğinizdir. Seyircinizle kuracağınız bağdır. O alanda katı bir biçimde önden bazı yüzdeler belirlemeyi pek anlamlı bulmam. Bir yönetim kurulunuz varsa, -ki kadrolaşmamızla birlikte olacak- repertuvar önerileri orada tartışılır ve sonuçlanır.

Şehir tiyatrosunun fiziki alt koşulları konusunda bilgilendirme yapar mısınız? Çünkü 4 milyonu aşan nüfusuyla tiyatroyu seven bir izleyiciyle karşı karşıya geleceksiniz. Bu izleyici coğrafik olarak dağınık bir alanda yaşıyor. Tiyatronun merkezi ve farklı ilçelerde sahnesi olacak mı?

Fuardaki İsmet İnönü Sahnesi karargahımız olacak gibi görünüyor. Orası salon-sahne ilişkisi, oyun seyretme keyfi açısından yeniden düzenlenecek. İkinci bir sahne için görüşmeler sürüyor. Ama çok emek verilerek hazırlanan yönetmelik gereği, İzmir Şehir Tiyatrosu tercihen iki, en fazla üç sahnede çalışır. Gerektiğinde yönetim şekli ile kadro ve mekan imkanları, o yönetmeliğin belirlediği esaslar üzerinde düzenlenerek; yine yerinden yönetilen yeni bir birim olmak kaydı ile yeni tiyatrolar oluşturulabilir. Görüleceği gibi, yapının şişmesi, devleşip hantallaşması ihtimaline karşı önlem alınmış; gelecek için modüler bir yapının pozitif yarışı öngörülmüştür. Şunu da hemen vurgulayalım; tiyatronun iki en fazla üç yerleşik sahnesinin olması, başka bir yerde oyun sergilenmeyeceği anlamına gelmez. Özellikle ‘mobil’ oyunlarıyla ulaşabileceği her yere ulaşmak zaten en önemli görevlerinden biridir.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla