Kültür/Sanattaki Kesintiler Sizi Nasıl Etkiliyor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İngiltere, önümüzdeki aylarda kültür sanat yardımlarında ciddi bir kesintiye gitmeye hazırlanıyor.  Charlotte Higgins, Guardian’daki köşesini bu konuya ayırıyor. Bundan sonra köşesini, kesintilerin ülke çapında yaratacağı tahribatı oraya koyan bir blog olarak kullanacağını söylüyor. Ayrıca blog’unun kesintilerden ötürü yaşanacak mağduriyetler için bir buluşma noktası olarak işleyeceğini  ilan ediyor.

Kaynak: Guardian

14 Eylül 2010, Charlotte Higgins, Çeviri: İlker Yasin Keskin

Kesintiler canımızı yakmaya başlarken, bölgenizdeki kültür ve sanatın nasıl gittiği hakkında herkesi ayrıntılı olarak haberdar edecek yer işte burası.

Ve işte baltalı adam… Kültür Bakanı Jeremy Hunt. Fotoğraf: Anthony Devlin/PA

Düzmece bir savaşın içindeyiz. Herkesin bildiği gibi yakında kültür ve sanata kesintiler yapılacak. Fakat kesintilerin etkileri düşünüldüğünde, bu henüz buzdağının görünen ucu. (Julian Glover’ın bu haftaki tartışmalı makalesinde dikkat çektiği gibi, burada ideoloji hakkında konuşuyoruz, sadece “verimlilik” hakkında değil, devletin küçülmesi ve liberalleşmesi hakkında.)

Quangos (İngiltere Film Konseyi, MLA) tasfiye edilmektedir. İşçi Partisi Hükümeti tarafından başlatılan Yeteneğini Bul benzeri projeler durduruldu. Stonhenge Visitors Center, Londra’daki British Film Institute’un yeniden inşası gibi büyük projelere yapılan devlet yardımı iptal edildi.

Galler Sanat Konseyi düzenli olarak desteklediği organizasyonlara dair teftiş raporunu geçenlerde yayınlamıştı. Yeni bir kurum olan Creative Scotland [Yaratıcı İskoçya] da, kendi rol ve sorumlulukları konusunda kafası karışık bir biçimde, desteklediği organizasyonları teftiş ediyor olacak.

İngiltere’de, içinde bulunduğumuz mali yılda, Sanat Konseyi’nin düzenli fon verdiği sanat organizasyonlarına %0,5 gibi küçük bir kesinti yapılmıştı. Fakat 20 Ekim’de yayımlanan harcamalara dair teftiş raporu sonrasında, ACE’nin (İngiltere Sanat Konseyi) bütçesine yönelik kesintilerin %25-30 düzeyinde olması bekleniyor. Bundan şunu anlıyorum: İngiltere Sanat Konseyi 2011-12 içinde sanat için, “düzenli desteklenen organizasyonlar” (RFO-regularly funded organisations) reformuyla ve tam kesinti uygulamalarıyla sürdürülen, geniş kapsamlı % 10 düzeyinde bir kesintinin “geçiş” yılını uygulamayı planlıyor. Bu durum “herkesin canını eşit derecede yakmayacak”; RFO sistemi reformu ve kesintiler sonucunda, bazı organizasyonlar nispeten dengede tutulmak üzere seçilirken, birçok organizasyon da sahip oldukları düzenli fonları hepten kaybedecek.

Henüz geleneksel organizasyonlara ya da yerel otoriteler tarafından fonlanan organizasyonlara gelmedik bile. Belki de en büyük kaybı yerel otoriteler tarafından fonlanan organizasyonlar yaşayacak; çünkü “asli olmayan” hizmetler olarak görülen hizmetler yok olacak. Yerel tiyatrolara, festivallere ve benzerlerine yapılan bağışların hızla kesilmesine şaşırmamalıyız. Yerel müzelerin halinden bahsetmiyorum bile (diğer kitabım için araştırma yaparken gördüm ki, maalesef, bunların birçoğunun durumu tamamen belirsiz ve iç karartıcı).

Geleceğiniz yer burası. Sizin ve bölgenizin nasıl etkilendiğini burada paylaşmak istiyorum. Lütfen ayrıntıları siz de olabildiğince paylaşın. Eğer bir cemaate ait bir sanat programı kapatılıyorsa, bu program sizin için ne anlam ifade ediyordu? Niçin onu özleyeceksiniz? Bir sanat organizasyonu için çalışıyorsanız, hangi işler kayboluyor, hangi programlar sıkıştırılıyor? (Burada bu kibar adlandırmanın ardına saklanalım da, kamunun tüm dikkatli bakışından korunalım.)

Meslektaşım Paul, ben izindeyken bu konuyla ilgili bilgileri gönderdi ve oradaki yorumları büyük bir ilgiyle okudum. Şimdi geri döndüm ve harcamalara dair teftiş raporu neredeyse üzerimizde. Bu konu hakkında yazmaya devam edeceğim. İstiyorum ki bu blog’da (önümüzdeki yazılarda da peşpeşe gelen temalarla bu mevzuya dönmeyi sürdüreceğim) İngiltere’de neler döndüğü çizelgelerle görünsün ve olan bitenin haritası çıkarılsın. Aylar boyunca (belki de yıllar) bu konunun peşini bırakmayacağım. Benim açımdan, farklı koşullarda ulaşmam zor olan bilgilere, buradan doğrudan ulaşma şansına sahip olacağım. Şüphesiz, hem buradaki hem de gazetedeki yazılar için sizlerden haber ve görüş toplamak çok önemli olacak. Sizin açınızdan ise, umarım burası Guardian’da doğrudan söz alma ve hikayelerinizi ve kaygılarınızı sizinle aynı duyguları paylaşan geniş bir kitleye ulaştırma şansı sunacak.

Hazır buradayken, bazı linkler ekliyorum.

Sanata Fon Ayıranlar Ağı (The Arts Funding Network)- Gelecekteki kesintilerle birlikte mücadele etmeyi benimseyen bir forum.

Sanata Değer Veriyorum (I Value The Arts)- Sanat için Ulusal Kampanya tarafından sahip çıkılan bir kampanya.

Sanatı Kurtar (Save The Arts)- Dönüm Noktası Ağı’nın Londra kolu tarafından düzenlenen bir kampanya. Dönüm Noktası Ağı ise “İngiltere içerisinde kendisini sanatı desteklemek için birlikte çalışmaya ve yeni yollar bulmaya adayan 2000’in üzerinde sanat organizasyonu ve sanatçının” oluşturduğu bir birlik.

Paylaş.

Yanıtla