Kübalı Dansçılar Kanada’da Kalıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

The Gazette, 2 Mart 2011, Çeviri: Şuayb Aydın

Mimesis Çeviri – Küba Ulusal Balesi’nin önemli dansçılarından Elier Bourzac, kumpanyanın, geçen ay yapılan ve büyük övgü alan ilk Montreal gösterimi sonrası toplulukla birlikte eve dönmeyi reddeden beş üyesinden biri.

Beşi de Kanadalı dans topluluklarına katılma ümidiyle Kanada’ya yerleşmenin peşinde. Yerleşme kararını takip eden ilk hafta içerisinde yaptıkları ilk şeylerden biri “Les Grands Ballets Canadiens de Montréal”in seçmelerine katılmak oldu.

26 yaşındaki Bourzac, seçmelerin bir parçası olarak Kanada Ulusal Balesi’nin verdiği derslere katıldığı Toronto’dan, Monday ile yaptığı telefon mülakatında, “Benim kalma nedenim sanatsal” diyor: “Klasik balede ulaşmak istediğim noktaya ulaştım, Küba’da bu, son derece klasik bir dans ve bale yapmaya devam etmek istiyorum, ama artık modern dansı da keşfetmek ve uluslararası koreograflarla çalışmak istiyorum. Kanada’ya gelince, Kanada’daki hayat tarzını bulunduğum diğer ülkelerden daha çok seviyorum.”

Giselle balesiyle Montreal’de çıktığı iki gösterimde Bourzac, topluluğun ünlü balerini Viengay Valdés ile aynı sahneyi paylaştı ve erkek başrol Albrecht’te inanılmaz bir performans sergiledi. Repertuarında pek çok başrol bulunduruyor: Don Kişot, Kuğu Gölü, Corsaire ve diğer önemli klasikler.

Geriye kalan dört Kübalı’dan üçü, Bourzac’ın eşi 24 yaşındaki Patricia Gonzalez, 32 yaşındaki Jorge Villazon ve 20 yaşındaki Hugo Rodriguez de yine Toronto seçmelerine katıldı. Hepsi de Küba Ulusal Balesi topluluğunun üyeleriydi.

Beşinci Kübalı olan 22 yaşındaki Yadil Suarez ise Montreal’de kaldı. Topluluk baş solisti olan Suarez, Küba Ulusal Balesi’nin kurucusu Alici Alonso’nun doksanıncı doğum günü şerefine Aralık ayında Havana’da gerçekleştirilen galada, Valdés ile For Alicia isimli bir düet sergiledi.

Geçtiğimiz on yıl boyunca, Küba Ulusal Balesi yurtdışı turnelerinde başka dansçılarını da kaybetti. 2008’de Hamilton, Ontario’da yapılan gösteri sonrası üç dansçı topluluktan ayrıldı ve Birleşik Devletler’e yerleşti.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.