Londra’da Globe Öncesi Shakespeare Tiyatrosu Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Londra’da çalışma yürüten arkeologlar, William Shakespeare’in kumpanyasının Globe Sahnesi’nden önce çalıştığı ve Romeo ile Juliet ve V. Henry oyunlarının prömiyerlerinin yapıldığı bir sahnenin kalıntılarını gün ışığına çıkardılar.

The Independent. 6 Haziran 2012, Çeviri: Burak Akyunak

Thames nehri kıyısındaki Globe’dan daha eski bir tarihi olan Curtain [perde]tiyatrosu nehrin kuzey tarafındaki Shoreditch’te bulunuyor ve bir zamanlar Shakespeare’in kumpanyası olan Lord Chamberlain’in Adamları’na ev sahipliği yapıyordu.

Londra Arkeoloji Müzesi (MOLA) bünyesindeki arkeologlar gösteri merkezinin içerisinde bulunan seyirci alanını ve sahneyi oluşturan duvarların kalıntılarına ulaştılar.

MOLA’nın yürüttüğü arkeoloji çalışmalarının başındaki isim olan Chris Thomas yaptığı açıklamada “Burası erken Shakespeare tiyatrosu hakkında fikir edinmemizi sağlayan fantastik bir alan” dedi.

O harfini andıran şekliyle tanınan tiyatro, V. Henry oyununun prologundaki “bu basit tahta iskelenin üstünde” [1] sözleriyle ölümsüzleştirilmişti. “Yine de siz saygılı seyircilerimiz, bağışlamalısınız, bu basit tahta iskelenin üstünde, böyle görkemli olayları canlandırmaya kalkan, biz zavallı oyuncuları!”[1]

Her ne kadar henüz çok az bilgiye ulaşılmış olsa da yazarın erken dönem oyunlarının oynandığı alana dair bir resim sunan bu keşif kuşkusuz tarihçileri ve Shakespeare hayranlarını mutlu edecek.

English Heritage’da arkeoloji danışmanı olan Kim Stabler da “Burası inanılmaz bir alan ve dünya Shakespeare yılına tesadüf eden bir keşif” açıklamasında bulundu.

Bu yıl Olimpiyat oyunlarına denk gelecek şekilde yazın başlayan ve Kasım ayına kadar sürecek olan festival kapsamında Globe tiyatrosunda ve Birleşik Krallık’ın tamamına yayılan bir dünya Shakespeare festivali ile Londra’nın kültürel mirası kutlanıyor.

Globe tiyatrosunun yöneticisi Neil Constable da yaptığı açıklamada “bu keşif Shakespeare’in tiyatrosunu daha iyi anlayabilmemiz için mükemmel bir fırsat daha sunuyor” dedi.

Curtain tiyatrosu 1577 yılında Londra’nın ilk tiyatro sahnesi olan The Theatre yakınında açılmıştı ve şehir duvarlarının dışında inşa edilen ilk tiyatrolardan biri olma özelliğini taşıyordu. Sahne, adını yakınlardaki bir sokak olan Curtain Close’dan alıyordu.

1597 yılından itibaren, 1599 yılında Southwark’taki Globe tamamlanıncaya kadar Shakespeare’in oyunlarına ev sahipliği yapan Curtain’da 1622 yılında tarih kayıtlarından silininceye kadar ne yaşandığına dair ise net bir bilgi yok.

Bazı uzmanlar sahnenin 1640’lardaki iç savaşa kadar varlığını korumuş olabileceğini belirtiyor.

Arkeologlar Curtain’ın kalıntılarına, yerel mimarlar tarafından yönetilen bir yenileme projesi kapsamında geçtiğimiz Ekim ayında başlayan çalışmalar sırasında Hewett sokağında rastladı.

Keşif kazısı sırasında kalıntılar bulunduktan kısa bir süre sonra mimarlar yenileme projesini kalıntıları kapsayacak ve koruyacak şekilde gözden geçirdiler.

Projeyi yürüten Plough Yard Developments şirketinden bir sözcü, kazıların ardından ortaya çıkacak yapının yeni yaşam ve alışveriş alanının kalbi olabileceğini belirtti ve ekledi: “Curtain’ın bu alanda olduğu biliniyordu ama yerinin tam olarak neresi olduğu bir gizemdi”.

Kaynak: Reuters

[1] V. Henry. Çev. Ali H. Neyzi. Mitos-Boyut Yayınları: İstanbul, 2002. (redaktör notu)

Paylaş.

Yanıtla