Sanata Akademik Katkı: Tek Başına Tiyatro Kitabı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tekbasinaYeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel, son dönemlerde artış gösteren yeteneğe dayalı tek kişilik gösteri dünyasına girmek isteyenlere kılavuzluk edecek, kendini tiyatro sahnesinde göstermek isteyeceklere bu işin inceliklerini, püf noktalarını akademik bir yayınla tek tek anlatıyor.

Adnan Tönel, “Seyirciyle dolu bir salonda, sahne üzerinde tek başınıza olduğunuzu düşünün. Bütün ışıkların size dönük olduğu baş döndürücü bir parlaklık içinde salondakilerin ağzınızdan çıkan fısıltıyı bile duymak için nefeslerini tutarak beklediği o müthiş sessizliği… Gözlerinden sinerji alacağınız, o kurgu dünyanızı birlikte kuracağınız, repliğinizi unuttuğunuzda bir yolunu bulup durumu toparlayacak hiç kimse yok. Üstüne üstlük, seyircilerin en az bir saat sıkılmadan sizi dinlemeleri gerekiyor. Ne yapardınız böyle bir durumda kalsaydınız?” diye başladığı konuşmasına bakın şu sözlerle devam ediyor; “Stand-up dünyasına artan ilgiye akademik bir katkı. Star olmaya giden yolda okumanız gereken kitap. Kendini tek başına kalabalık önünde nasıl alkışlatacaksın?” diyor. Tönel, “Bu mesleğin eğitimini almaya başladığım yıllarda, değil bir saat, bir an bile o sessizliği yaşadığımı düşünmek tüylerimi diken diken ediyordu. O karanlık ve sessiz salonda… Tek başına… Ve tiyatro… İşte, tiyatronun gücü tam da güçsüzlük anı denilen o yerde başlamıyor mu gerçekten?” diyor.

ADNAN TÖNEL KİMDİR?
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel, İstanbul doğumlu (1965), tiyatro akademisyeni, oyuncu, yazar. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nün ilk mezunlarından. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sahne Sanatları Ana Sanat Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Doktorasını Azerbaycan Bakü Müzik Akademisi Müzikoloji alanında yaptı. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nün kuruluşunda görev aldı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nü kurdu. Halen aynı bölümde bölüm başkanlığı görevini sürdürüyor.

İnternethaber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.