Tekand:"Oyun’a Teklif Yağıyor"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

oyun“Belçika BOZAR’da bir oyun için salonun ağzına kadar dolu olması her zaman çok alışıldık bir şey değildir” diyen Oyun’un yönetmeni Şahika Tekand, oyunun pek çok ülkeden teklif aldığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının bu sezon en güçlü oyunlarından biri olan Samuel Beckett’in Oyun’u geçen hafta Şahika Tekand rejisiyle Avrupa’nın en prestijli sanat merkezlerinden BOZAR’da sahnelendi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve eşi Maria Margarida’nın da izlediği Oyun, büyük beğeni kazandı. Geçen yıl Uluslar arası İstanbul Tiyatro Festivali’nde de adından çokça sözettiren Oyun’un ses getiren son turnesi hakkında yönetmen Şahika Tekand ve İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’e izlenimlerini sorduk.

Oyun’un Yolu Açıldı
Şahika Tekand

İlk olarak Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için hazırlamıştık sonra İstanbul’da sahnelemeye devam ettik. Muhsin Ertuğrul ve Üsküdar Sahnesi’nde defalarca sahnelendi ve her seferinde full oynadı. Doğrusu Türk seyircisinin vereceği cevabı yurtdışı seyircisinin de vereceği tamamen belli oldu. Benim daha önceden oyunlarımı davet etmiş çok önemli bir merkezdir BOZAR. Oraya ilk giren Türk yönetmen bundan sekiz yıl önce de bendim. Stüdyo Oyuncuları ile yaptığım Oidipus Sürgünde ile gitmiştim ve BOZAR’da sanıyorum başka Türk yönetmenin işleri de sahnelenmedi. O nedenle BOZAR, Avrupa’nın son derece önemli sanat merkezlerinden biridir ve çok seçicidir. O nedenle bu turne özellikle çok önemliydi. Herhangi bir turne değildi. Şehir Tiyatrosu ile yaptığım bu oyunu da İstanbul’daki festivalde gördükten sonra davet ettiler. Şimdi zannediyorum Oyun’un yolu açıldı çünkü Brüksel’de pek çok Fransa’dan üç büyük tiyatronun sanat yönetmenleri geldi, seyretti. Belçika’dan çok önemli iki uzman oyunu seyretti. Başka pek çok turne için fiilen ilk ön görüşmeler yapıldı orada. Almanya’dan bir tiyatro temsilcisi oyunu çok beğendi. Oyunumuz eğer onların sahnesi için prodüksiyon problemleri çıkarmazsa Almanya’da sahnelenecek. Böyle pek çok teklif almaya başladık. Belçika BOZAR’da bir oyun için salonun ağzına kadar dolu olması her zaman çok alışıldık bir şey değildir. İki gün de ağzına kadar doluydu salon ve üstelik Barosso katıldı. Kendisiyle 15 dakika ayaküstü sohbet etme şansı buldum. Çok taltif edici şeyler söyledi, bizi çok mutlu eden bir turne oldu. Hem sosyal medyadan, hem e mailimden tebrikler almaya devam ediyorum. Şehir Tiyatrosu’nda benim yapacağım diğer oyunlar için de orada ön görüşmeler yapılmış oldu.

Uluslararası Projeler için Daha Çok Destek Bekliyoruz

Hilmi Zafer Şahin

Umduğumuzdan çok iyi bir turne oldu. Elbette tiyatroseverlerin ilgi göstermesini bekliyorduk ama bu kadar üst düzey bir diplomatik katılım beklemiyorduk. Avrupa’nın üst düzey yetkililerini salonda görünce çok mutlu olduk. Barosso gibi Avrupa Birliği’nde önemli bir ismin Oyun’u izlemesi, oyun sonrası kutlamalara katılması Şehir Tiyatroları’nın kurumsal kimliği açısından da çok iyi oldu. Oyun’da rol alan arkadaşlarımız, teknik arkadaşlar, yönetmenimiz Şahika Tekand, sahne tasarımını yapan Esat Tekand, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu da bu turnede bizimle birlikteydi. Oyun’u sahnelemek için Makedonya’dan bir teklif aldık. Büyük Şehir belediyemizden uluslar arası başarıyı sağlayacak bu türden oyunlara daha çok destek bekliyoruz. İtalya’dan bir yönetmenin Şehir Tiyatroları ile başlattığı ortak bir çalışma var onu sonuçlandırmayı bekliyoruz.

Star Gazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.