Şahmeran’ın Bacakları Sahnede…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İhsan Ata

Tiyatro Artı ilk gösterimini 22 Kasım’da yaptığı Murathan Mungan imzalı “Şahmeran’ın Bacakları” hikayesinin uyarlamasını anlatı geleneğinden yola çıkarak sahneye taşıyor. “Cenk Hikayeleri” kitabında yer alan Şahmeran’ın Bacakları, kader, aşk, insan, yalnızlık, ihanet kavramlarının Mungan’ın şiirsel diliyle izleyiciye aktarıldığı oyunun yönetmenliğini Ufuk Tan Altunkaya üstleniyor. Kostümlerini Zeliha Altunkaya, Multimedya tasarımını ise Zeki Elveriş’in yaptığı oyunda, Cansu Dağ, Elit Çam, Gülay Hayır, Mehmet Ali Gümüş ve Murat Baykan rol alıyor.

1986 yılında yazılan Cenk Hikayeleri, adından da anlaşılacağı üzere hikayenin bütününde bir hesaplaşma, adalet, aşk üzerine yapılan cenkleri anlatıyor. Kitabın ilk öyküsü olan Şahmeran’ın Bacakları, Şahmeran’ın yanına verilen çırakla başlar. Aldatmanın insanın kendi dünyasında yarattığı yıkımı, cinli perili efsanevi bir masala dönüştürüyor Mungan.

  Ufuk Tan Altunkaya, Cenk Hikayeleri kitabından oyunlaştırdığı ilk bölüm olan Şahmeran’ın Bacakları’yla anlatı geleneğinden yola çıkarak seyircinin izlemesinden çok dinlemesini yeğlemiş. Hikaye ve kostüm dışında sahnelemeye dair diğer yan etmenleri kullanmayan Altunkaya, masala bütünüyle odaklanmamızı sağlıyor.

Görsel anlamda sadece kostümlerle desteklenen oyunda bütün yük böylelikle duyguya bırakılmış. Diğer taraftan şiirsel üslubunun bozulmadan seyirciye aktarılması oyunun diri kalmasında çok önemli bir yere sahip. Sahnedeki her saniyeyiseyirciyekolayca hissetmeyisağlıyor.Anlatı geleneğine dair bu tür oyunlar pek ilgimi çekmemesine karşın hikayenin kendini dinletmeyi başardığını ise açık yüreklilikle söyleyebilirim.

Yeni Tiyatro Dergisinin Ekim sayısında yer alan “Tiyatroda Yeni Dönem” adlı makalemde; Hasibe Kocabay’ın “Tiyatronun Görselleşmesi” konusunda aynı düşünceleri paylaştığım ki bunun gündemdeki yerini koruduğunu, metinle beraber görselliğinde son dönemde daha fazla ön plana çıktığını, yeni, yepyeni oyunlarla birlikte seyircinin sürekli farklı oyunlar izlediğinden bahsetmiştim.

Böyle bir dönemde ekseriyetle hikayenin ön planda tutularak görselliği ikinci plana atan bir oyunu seyirciye sunmak açıkçası her tiyatronun harcı değil. Hikayenin üslubunu bozmadan, şiirsel tada dokunmadan, gişe kaygısına düşmeden sadece anlatı yoluyla seyirciyi diri tutmayı başaran Altunkaya’yı ve ekibini ayakta alkışlıyorum.

Tüm oyuncuların canla başla mücadele ettikleri ve kendi karakterlerinde hikayelerini dinletmeyi başararak bir bütün olduklarını tüm samimiyetimle söyleyebilirim.Gerek bireysel performanslarda gerekse ekip olarak dört dörtlük bir başarı söz konusu.

Başta sesi, güzelliği ve oyunculuğuyla Şahmeran’a can veren Elit Çam olmak üzere Camsap rolünde Murat Baykan’ı, Belkıya rolünde Mehmet Ali Gümüş’ü, Ukap rolünde Gülay Hayır’ı, Cansu Dağ’ı, ayrıca kostüm tasarımıyla izleyiciyi efsanevi bir masala taşıyan Zeliha Altunkaya’yı, multimedya tasarımıyla Zeki Elveriş’i, yine muhteşem bir proje koordine eden Didem Kaplan’ı ve teknik yönetimde Berrin Karabaş’ı yürekten kutluyorum.

(KÜNYE):

Metin: Murathan Mungan

Uyarlama/Konsept/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya

Proje Koordinasyon: Didem Kaplan

Proje Asistanı: Ömer Kaan Aydın

Kostüm Tasarım: Zeliha Altunkaya

Multimedya Tasarım: Zeki Elveriş

Teknik Yönetim: Berrin Karabaş

Oyuncular:Cansu Dağ, Elit Çam, Gülay Hayır, Mehmet Ali Gümüş, Murat Baykan

İletişim: 0 212 224 57 56 / www.mekanarti.com Üftade Sokak Numara 31 Harbiye İstanbul

(Yani; Harbiye’de Hilton Oteli’nin karşısında bulunan Akbank’ın yanındaki sokakta 31 numara)

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: İhsan Ata

Yanıtla