Türkiye ve İngiltere’de Tiyatroların Geleceği

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19’un ve sebep olduğu ölümlerin artması sebebi ile giderek daha çok ülkenin sosyal mesafeleme politikası gereği toplu etkinlikleri iptal etmesi/ertelemesi sonucu kültür sanat alanında pekçok kurum ve sanatçı zor durumda. Türkiye için de benzer bir durum söz konusu. Oyunlarını erteleme ya da iptal etme kararı veren pekçok tiyatro mekanı ve ekibi bir yandan kamu sağlığını gözetirken diğer yandan ekonomik ve sanatsal açıdan zorluk yaşıyor. Tiyatro Kooperatifi ve Oyuncular Sendikası temsilcileri 13 Mart 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşerek var olan durumu aktardı.

 

Bakan da görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı: “Detaylı olarak acil ihtiyaç duydukları konuların üzerinden geçtik. Onlarla haftaya Cuma bir toplantı daha yapacağız ve önümüzdeki hafta Pazartesi günü de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün sitesinden özel tiyatroların hangi kriterlerde bize başvuracakları ile ilgili bir tebliğ yayınlayacağız ve talepleri aldıktan sonra bir hafta içinde özel tiyatrolara nasıl bir destek paketi sunacağımızı da açıklayacağız. Şu anda en büyük mağdur turizm sektöründen sonra kültür ve sanat dalı ile ilgilenen başta özel tiyatrolar. Onlara da bu süreçte bir destek paketi ile destek olacağız” diye konuştu. Bu görüşmenin ardından Tiyatro Kooperatifi tüm özel tiyatrolara bu görüşmenin detaylarını paylaşmak ve bakanlığa sunacağı önerileri ortak akılla hazırlamak üzere bir toplantı çağrısında bulundu. Bu toplantı 17 Mart Salı günü gerçeklecek.

 

Türkiye’de tüm bu gelişmeler olurken İngiltere’de ise Arts Council (Sanat Meclisi) internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından  sanat alanlarını, müze ve kütüphaneleri kapsayan bir duyuru yayımladı. Bu duyuru şu önlemleri içeriyor:

“Önümüzdeki üç ay boyunca bir numaralı önceliğimiz sanat alanında, müze ve kütüphanelerde çalışan kişileri desteklemek olacak. Bu krizden olabildiğince güçlü çıkan bir sektör istiyoruz.

Sanatçı ve freelancer olarak veya devlet destekli kültür kurumlarında çalışanlar için atacağımız ilk adımlar şunlar olacak:

Bireysel olarak çalışan sanatçıların ve freelancer’ların maddi kaybını karşılayacak hibe programlarına odaklanacağız. Bunun için daha detaylı bir planlamaya ihtiyaç olacak. Detaylarını duyurmamız 10 günü bulabilir.

National Portfolio Organisations (Ulusal Portfolyo Kurumları)¹ ve Creative People and Places (Yaratıcı Kişi ve Mekanlar)² fonlanmaya devam edecek fakat kişi ve kurumların gerçekleştirmeleri gereken hibe koşulları en az üç ay boyunca geçerli olmayacak. Nakit akışına yardımcı olmak adına hibe ödemeleri yapılacak. Bu kurumlar için önceliğimiz sektörde kalmaya devam etmeleridir. Bu yardımımız karşılığında onlardan beklediğimiz freelancer’lar ve sanatçılar ile yaptıkları anlaşmalara sadık kalmaları ve toplulukları içinde onlara nasıl yardımlar önerebileceklerine odaklanmalarıdır.

Bu sadece başlangıç. Sektörün tüm kesimlerinden veri topluyoruz ki neyin gerekli olduğunu anlayabilelim.”

Dipnotlar:

1 İngiltere’de Arts Council tarafından, faaliyetleri ve etki alanı doğrultusunda desteklenen tüm kültür kurumlarına verilen genel ad. Arts Council 2018-2022 döneminde 822 farklı kurumu destekleme kararı almıştı. Detaylar için: https://www.artscouncil.org.uk/sites/default/files/download-file/Investment__factsheet_14062019_0.pdf

2 İngiltere’de sanat faaliyetlerinin ulus ortalamasının altında olduğu yerlerde faaliyet gösteren kurum ve kişilere verilen ad.

Paylaş.

Yanıtla