Boa Sahnenin “Hayatta Kalması” İçin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

‘Sezon: Hayatta Kalmak’, Boa Sahne’nin zorlu sezona verdiği isim. 100’e yakın yazar, yönetmen, oyuncu ve tasarımcı güçlerini birleştirdi, ortaya yepyeni oyunlardan oluşan ve seyirciyle çevrimiçi buluşan ‘Boa Kısalar’ çıktı…

Kadıköy’ün bağımsız tiyatro mekânlarından Boa Sahne pandemiden önceki bir sene boyunca sayısız oyuna ev sahipliği yaptı, onlarca ‘yersiz’ topluluğun ‘evi’, prova mekânı, yeni üretimler için yola çıkma alanı oldu. İlk senelerinin sonunda gelen salgın, Boa Sahne’ye de sertçe çarptı. ‘Desteksiz’ geçen sezonda şimdi ayakta kalmak için, Boa Sahne’ye temas eden 100’e yakın tiyatro insanı güçlerini birleştirdi, burayı ayakta tutmaya çabalıyor. Pandemi çekilip gittiğinde bir araya gelebileceğimiz, bizi oyunlarla, fikirlerle buluşturabilecek mekânları yerinde bulmak için elimizdekileri hayatta tutmak zorundayız çünkü…

10-20 DAKİKALIK…

Boa Sahne, ‘Sezon: Hayatta Kalmak’ adını verdiği sezonda nefes alabilmenin yolunu ‘Boa Kısalar’la açtı. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun tasarımıyla biçimlenen proje kapsamında yazarlar, oyuncular, yönetmenler, tasarımcılar, asistanlar, müzisyenler bir dizi kısa oyun üretti. Oyunlar kayda alındı ve seyirciyle internet üzerinden buluşuyor.

Şimdilik yedi oyunun kaydı tamamlandı. ‘#HEŞTEG’, ‘Her Şeyin Her Şeyle Bir İlgisi Varmış Gibi Geliyor’, ‘Lan!’, ‘Sarmal’, ‘Neme Lazım’, ‘Yoğurt Çorbası’ ve ‘Filiz’, bugün ve yarın ekranda olacak.

‘#HEŞTEG’ adlı oyunda Nergis Öztürk ve Cemal Toktaş’ı izliyoruz.

10 ile 20 dakika arasındaki kısa oyunların bir kısmı pandemiye selam yollayan işler. Ebru Nihan Celkan imzalı ‘#HEŞTEG’ misal, sokağa çıkma yasaklarıyla gelen markete hücum günlerinde bir ‘aile babası’yla genç bir kadını karşı karşıya getiriyor. Nergis Öztürk’le Cemal Toktaş’ın dinamik performansları bizi o günlerin tuhaf atmosferine ışınlamakla kalmıyor, yalnız bir kadın olmaya dair sözünü de söylüyor.

‘Lan!’, bir Murat Mahmutyazıcıoğlu metni. Görkem Kasal’ın nefis bir enerjiyle canlandırdığı genç adamın bir gününü takip ederken, evin içinde yavaş yavaş delirmesi fazla tanıdık ve çok komik. Keza Meltem Yılmazkaya imzalı ‘Sarmal’ da doğal ömrünü tüketmiş bir evliliğin pandemi günlerinden hayli tanıdık gelecek bir kesiti, kadın-erkek bakışını eşitlikçi bir tonla vererek sunuyor. Meltem Yılmazkaya ve Serkan Altuntaş’ın doğal oyunculuğuyla…

YENİ OYUNLAR GELECEK

Emre Yüksel’in naif metni ‘Her Şeyin Her Şeyle Bir İlgisi Varmış Gibi Geliyor’da ekrandan iletişime mahkûm iki genci izliyoruz. Erdem Kaynarca ve Melis İşiten kafaları kadar kalpleri de karışık iki genç olarak karşımızda. Gökhan Gürün’ün yetkin bir performansla karşımıza çıktığı ‘Neme Lazım’ insana yer yer Gogol, yer yer Sait Faik duygusu ve yeni bir yazarla (Alper Kurbaloğlu) tanışma heyecanı veriyor. Ayakları sadece işe gitmeye alışık olan bir adamla, bir vitrinde görüp peşine takıldığı mankenin öyküsü…

‘Boa Kısalar’ yeni oyunlarla sürecek. Bilet alın. Sadece destek olmak için değil, hem evlerinizdeki hem sokaklardaki yaşantınıza değen yepyeni anlatılar görmek için. “Yalnız değiliz” demek için.

Bugün ve yarınki gösterimler için: www.kadikoyboasahne.com

İNSANCA YAŞAMDAN DEM VURAN BİR NEFES…

Savaşa çomak sokan Şvayk, bürokrasinin zırvalıklarına kafa tutan Poprişçin, bilimi savunan Galilei, memleket ve hürriyet aşkıyla nefes alıp veren Nâzım… 63 yıldır maraton koşan eşsiz bir aktör. Sahneden özgürlük, adalet, eşitlik, onurlu bir yaşam adına alınıp verilen bir nefes. 83 yaşındaki Genco Erkal hafta başında, sosyal medya paylaşımları sebebiyle ifade vermek üzere adliye koridorlarındaydı. 63 senedir ifade özgürlüğünden, insanca yaşamdan, adaletten dem vuran bu nefesin, o koridorlarda bir daha dolaşmak zorunda kalmayacağını umuyorum.
HBoa Sahne’nin ‘hayatta kalması’ için...

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla