Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Özel Tiyatrolara Destek Yönetmeliği’ne ilişkin geçen hafta yayımlanan değişiklikler üzerine yaşanan bazı kafa karışıklıklarına dönük bir açıklama yayınladı.

İnisiyatifin yaptığı açıklama şu şekilde:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Özel Tiyatrolara Destek Yönetmeliği’ne ilişkin geçen hafta yayımlanan değişiklikler, bazı basın mecralarında ‘destek almanın zorlaştırılması’ ve ‘özel tiyatrolarda hayal kırıklığı yaratması’ olarak ifadelendirilmiştir. Oysa yönetmelikteki bu değişiklikler, pandemi döneminde Bakanlık nezdinde oluşturulan Tiyatro Çalışma Grubu’nun öneri ve ortak aklıyla şekillenmiştir.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi olarak bu değişikliklerle destek yönetmeliğinde yıllardan beri süregelen bazı eksik ve hatalı noktaların tüm paydaşların ortak kararıyla bertaraf edilmesinden memnunuz. 

·        Sezon içinde tiyatroların destek aldıkları projenin asgari gösterim sayısı 20 iken yeni yönetmelikle 15’e indirildi. Salgın, doğal afet, toplumsal olaylar vb. mücbir sebeplerin meydana geldiği durumlarda da bu sayı Bakan onayıyla düşürülebilecek veya kaldırılabilecek.

·        Desteğe başvuran tiyatrolardan, tiyatro meslek gruplarından birinden SGK girişi yapılmış en az bir çalışanı olması istenecek ki bu da tiyatro faaliyeti gösteren işletmeleri ayrıştırma kriteri olarak önemli idi.

·        Başvuru tarihlerinin öne çekilmesi; sunulan projelerin Komisyon tarafından değerlendirilmesi ve yardım tahsislerinin belirlenmesi sürecinin yeni tiyatro sezonu öncesinde tamamlanmasını sağlayacak.

·        Komisyonda hiçbir tiyatro işletmesiyle fiziksel ve maddi bağı olmaması şartıyla sektörü temsilen sanatçıların yer alması komisyonun şeffalık ilkesine hizmet edecek.

·        Öte yandan oyunların sahnelendiğine dair resmi tutanağın istenmesi değişiklikler kapsamında olmayıp eski uygulamada da haklı olarak bulunuyordu. 

Bu değişikliklerle amaçlananın aslında tiyatro sektörünün tanımlı ve ölçülebilir hale gelmesi, kayıt dışılıktan kurtarılması olduğu hepimizin malumudur.

Pandemi dönemine özel desteklerin kapsamı ve yeterliliği, tiyatro işletmelerinin daha adil vergilendirilmesi ve mesleği ve emekçileri koruyan bir tiyatro yasasının çıkarılması gerekliliği ise mücadelesine devam ettiğimiz konulardır.

Saygılarımızla

Paylaş.

Yanıtla