Esen Çamurdan’dan Mektup Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Türkiye Tiyatro Vakfı kurucu başkanı Esen Çamurdan yazdığı mektupla sezonu değerlendiriyor.

“Sevgili dostlar,

Resmî olarak bir buçuk yıl önce kurulmuş olduğumuz göz önüne alındığında ilk kış mevsimini, küresel salgının neden olduğu maddî ve manevî tüm güçlüklere karşın dolu dolu yaşadığımızı öne sürebiliriz. Sayıları giderek artan ancak salgın nedeniyle kısıtlı sayıda kabul edebildiğimiz ve çoğu tiyatro okulu mezunu olan gönüllülerimizle birlikte, yaptığına inancın ve umudun verdiği güç ve enerjiyle oldukça yoğun çalıştık. Bir yandan teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanarak çevrimiçi etkinlikler düzenlerken öte yandan altyapı çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Özellikle görünür olmayan ancak geleceğe yatırım olarak değerlendirdiğimiz altyapı çalışmalarının kapsamının -içinde yaşadığımız dönemde- aldığımız malzeme bağışlarını arşivleme ile tiyatro yayın envanteri çıkarmadan oluştuğunu söylemeliyiz.

Çevrimiçi etkinliklere gelince; sizlerin de tanık olduğu gibi, geçtiğimiz sekiz ay boyunca, her biri kendi konusunda uzman kişilerin yönettiği ya da katıldığı toplam beş çevrimiçi etkinlik dizisi düzenledik. Gerek Türkiye’nin tiyatro tarihini nostaljiden kaçınarak, eleştirel bir bakış açısıyla yeniden okumayı öneren Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları olsun gerekse metinlerden çıkarsanan Toplumsal Cinsiyet durumları ele alınsın veya bugünün ustalaşmış sanatçılarının usta bildikleri kişileri dile getirdikleri Ustalar Ustalarını Anlatıyor olsun, hedefimiz her zaman yeni sorular ve tartışma alanları yaratmak oldu. Toplam katılımcı sayısına bakılacak olursa başardık da galiba.

Bir başka ilginç çalışma alanı yaratan seminer/atölyeler, yetişkin ve çocuk olmak üzere iki ayrı gruba yönelikti ve kısıtlı sayıda katılımcıyla ücretli olarak düzenlendi. Yetişkinler; dünden bugüne Türkiye tiyatrosunun izlediği çizgiyi çeşitli açılardan inceleme ve tartışma fırsatını yakalarken çocuklar altı haftada büyülü bir dünya turu yaptılar ya da dinledikleri masalları incelediler, ardından kendi masallarını yazdılar.
2020-2021 mevsimine; 15 Aralık 2020’de, Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırladığımız ve bize çok şey katan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisiyle girmiştik.
Mevsim sonunu ise, Haziran 2021’de, Kendi Masalımı Yazıyorum adlı çocuk atölyesini yöneten Roza Erdem’e bir annenin yazdığı ve bizi taçlandıran şu mektupla noktaladık: “….Atölyeleri beklerkenki heyecanını görmeliydin. Şimdi yazmaya olan merakının yanı sıra, sorular sorması, her çizdiği resmin yanına yazdıklarıyla nasıl rahatladığını, mutluluğunu görmek çok sevindiriyor beni, sanırım minik bir masal anlatıcısı yola koyuldu, teşekkür ederiz, pek çok.”

Sevgili dostlar, 2021-2022 mevsimine daha da büyük bir inanç, coşku ve kararlılıkla giriyoruz. Şimdiden hazırlıklara başladık. Yapacak çok şey var.

Şimdilik hoşçakalın.

Katılımınız ve desteğinizle hep yanımızda durmanızı diliyoruz, daha da çoğalarak…”

Paylaş.

Yanıtla