Sahnelerin Gücü Adına

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Işıl Çalışkan’ın BirGün’de yayınlanan yazısının bir kısmını okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Bu yıl da hem çevrimiçi hem de fiziki olarak izleyiciyle buluşacak olan 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörü Leman Yılmaz, her iki gösterim için de sahnenin gücünün önemine vurgu yaptı.

Pandemiyle beraber bir buçuk yıl boyunca ekonomik güçlüklerle ayakta kalmaya çalışan tiyatro dünyasına nefes aldıracak festival için geri sayım başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 25’incisi düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim’de perdelerini açıyor. “Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla duyurulan festivale 25 yerli ve uluslararası yapım konuk oluyor. Festivalin bir özelliği de hem çevrimiçi hem de fiziksel gösterimlerinin olması.

Yurtdışından 11 yapımı tiyatro severlerle buluşturacak festival, 14 yerli yapımın ise Türkiye prömiyerine sahne olacak. Festival ayrıca “kulak tiyatrosu”ndan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilecek panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına uzanan programla izleyicilerle buluşacak. Öte yandan festival bu yıl ilk kez ‘kadın’ ve ‘ekolojik sürdürülebilirlik’ isimli iki tema ile seyirci karşısına çıkacak. 25. Tiyatro Festivali’nin direktörü Leman Yılmaz ile festivali konuştuk.

“Bu Zamanda Tiyatro” sloganı ile başladık sohbetimize. Sözlerine umut kavramının önemine değinerek başlayan Yılmaz, bu sloganın ardındaki anlamı şöyle açıkladı: “Son bir buçuk yıldır yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, geleceğe hep umutla bakmak çok önemli. Özellikle pandemiyle birlikte uzak kaldığımız her şeyin değerini daha da çok anladık. Tiyatroların açılmasını dört gözle bekledik. Sahnede oyun izlemek, birlikte olmak, konuşmak, paylaşmak… Ne kadar da değerliymiş.”

Umutsuzluğun Umudu Oldu

Geçtiğimiz yıl da zorlu koşullara karşın festivalin yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Dünyanın her yerinde tüm festivallerin iptal olduğu bir dönemde biz her şeye rağmen festivali yapmaya karar verdik. Yaşanan tüm umutsuzluğun içinde hepimiz için bir umut oldu” şeklinde konuştu. Hem ekonomik güçlük çeken özel tiyatrolar için hem de sahnelerle buluşmayı özleyen seyirci için bir fırsat sunduklarını belirten Yılmaz, düşüncelerini şöyle aktardı: “Festivalde 14 yerli yapımımız var. Bunlardan 11’i fiziksel olarak mekânlarda seyirci ile buluşacak. Bir taraftan uzun zamandır ara verilen tiyatro üretimine bir katkısı olacak festivalde, diğer taraftan fiziksel mekânlarda seyircimizle yeniden bir araya gelme fırsatını yakalayacağız. Hepimiz sahneleri çok özledik.”

Devamı için tıklayınız…

BirGün

Paylaş.

Yanıtla