Kültür Bakanlığı Desteklerinden Yararlandırılmayan BGST-Tiyatrodan Bildiri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Mimesis Haber] Bu yıl yine tartışmalara neden olan Kültür Bakanlığı’nın Özel Tiyatrolara Desteğinden yararlandırılmayan BGST-Tiyatro bir bildiri yayınladı. Yıllardır bakanlığın özel tiyatrolara desteklerinden vetolu olan ve bu konuda bir hukuk mücadelesi veren ekip Bakanlığı bir kez daha dava edeceğini açıkladı. BGST-Tiyatro’nun konuyla ilgili kamuoyu açıklamasını paylaşıyoruz:

“Kültür Bakanlığı (KB) 2021-2022 sezonu için özel tiyatrolara yaptığı “rekor düzeydeki” yardımlarını açıkladı. BGST Tiyatro açısından değişen bir şey yok. Bu yardımlara yine başvurdu ve yine hiçbir somut gerekçe gösterilmeden yardıma layık görülmedi.

Üstelik bir zamanlar BGST Tiyatro’nun da içerisinde olduğu o malum “kara listede” yer alan pek çok topluluk bu sene yardıma layık görülmüştü. Ayrıca BGST Tiyatro bakanlığın pandemi dönemine özel hazırladığı dijital ve turne destek programından da faydalanmıştı. Ancak her sezon başında özel tiyatrolara yapılan desteğe yine “layık” görülmedi. Hatta senelerdir düzenli üretimler yapan, Kadıköy’de önemli bir kültür merkezini ayakta tutan Moda Sahnesi de bu destekten faydalanamadı.

Aslında bu durum pek de şaşırtıcı değil. Bu, KB’nin ısrarla yarattığı yapısal bir sorun. Örneğin, Bakanlık yardım vermemesinin gerekçesini “8. Madde”ye bağlıyor.

KB, 8. Maddede başarı düzeyi, projenin tiyatro sanatına katkısı, oyunların sanatsal seviyesi gibi kriterleri grubun karşılamadığını öne sürüyor. Bu kriterleri yardım alan 428 grup karşılıyor da BGST Tiyatro ve Moda Sahnesi neden ve nasıl karşılamıyor? Bakanlık bu sorunun yanıtını vermiyor. Nasıl, neye göre, niçin karar verdiniz diyoruz. Cevap yok. Üstelik bakanlık somut ve objektif değerlendirme kriterlerinin nasıl uygulandığını  mahkemelere dahi açıklamıyor.

BGST Tiyatro, 8 yıldır tam da Bakanlığın mesnetsiz, eşitsiz ve adaletsiz  yardım politikasını dava ediyor. Ve bu mahkemeler de Bakanlığa “sizin bir yardım kriteriniz yok” diyor. Pek çok davada mahkeme BGST Tiyatro’yu haklı bulsa da Bakanlık hukuku hiçe sayarak aynı gerekçelerle yardım vermeyi reddediyor. “Ben istediğime yardım yaparım, istediğime yapmam” şeklindeki keyfi tutumunda ısrar ediyor. 

Bakanlık, kriterlerin nasıl uygulandığını açıklamadığı gibi hangi topluluğa hangi miktarda yardım verdiğini dahi belirtmiyor. Demokratik ve şeffaf bir dağıtım süreci işletilmediği ve mesleki kriterlere göre bir dağıtım politikası üretilmediği herkesin malumu…

Öte yandan Kültür Bakanlığı, geçtiğimiz seneye göre maddi desteği daha fazla grup arasında bölüştürürken bu bütçeyi aynı oranda artırmadığı için, yardımlarda “rekor seviyeye” ulaştığını iddia etse de aslında gruplara dağıttığı ortalama destek miktarı düşmüş durumda. Dağıtılan miktar ile bir oyunun maliyetini karşılamak oldukça zor. Hatta o bütçeler ile Bakanlığın sıraladığı yardım gerekliliklerini karşılamak bile mümkün değil.

Kamu kaynaklarımız adil bir şekilde dağıtılmadığı gibi çarçur ediliyor.

BGST Tiyatro Bakanlığın keyfi yardım politikasını dava etmek, hakkını aramak konusunda ısrarcı… Davalarını T.C. Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıdı, ve davalar sürmekte…

BGST Tiyatro Kültür Bakanlığı ile verdiği hukuki mücadelede her tiyatro grubuyla dayanışmaya açıktır. “

Paylaş.

Yanıtla