Kürt Tiyatrosu Programı Açıklandı: Tiyatral Patlama Bekliyoruz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ferhat Yaşar’ın Gazete Duvar’da yayımlanan özel haberini okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Yenisahne Tiyatrosu kurucularından Yakup Selimoğlu ile pandeminin ardından Kürt tiyatrosunun durumunu konuştuk. Selimoğlu, “İzleyicimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı” dedi.

Korona virüsü salgını süresince devlet desteğinden mahrum bırakılan Kürt tiyatrosu, pandemi sürecini arkasında bırakmaya çalışıyor. Kasım ayı programını yeni bir oyun olan Kürt aşk destanı Mem û Zîn ile yayımlayan Kürt tiyatrosu, izleyicilerini bekliyor.

Yenisahne, Şermola Performans ve Şildim Bildim Show’un düzenlediği tiyatro gösterileri, Amed Şehir Tiyatrosu’nda da oynanacak.

‘KAPANMAYAN DERİN YARALAR AÇILDI’

Tiyatroların pandemide çok zor bir dönem yaşadığını belirten Yenisahne Tiyatrosu kurucularından Yakup Selimoğlu, şunları söyledi: “Gerçekten de zor bir dönem geçirdik. Özellikle Kürt tiyatrosu anlamında daha da derin zorluklar ve kapanmayacak yaralar aldık diyebiliriz. Bu süreçte yaşadığımız en büyük acı gerçek, arkamızda hiç kimsenin ve hiçbir kurumun olmadığını anlamak oldu. Tabii böyle olunca bu süreçten farklı şekillerde etkilendik diyebiliriz. 130 kişilik bir sahnemizin ve 150 kişilik bir kafemizin bulunduğu Yenisahne, bu süreçte en çok maddi olarak etkilendi. Bu süreç boyunca kiralarımız başta olmak üzere devam eden kredilerimize ek krediler çekerek ayakta kalmaya çalıştık hiçbir gelirimiz olmadan. Yoksa Yenisahne şu an kapalı olabilirdi. Bu kadarı bile ekonomik olarak hem bizim hem de diğer Kürtçe oyun yapan grupların durumunu ortaya koymaktadır.

Bunun yanında sanatçı olarak sahnelere çıkıp izleyicilerimizle buluşamamak derin yaralar açtı. Sanatçıları ayakta tutan en büyük motivasyon kaynağı üretim ve hedef kitleye ulaşımdır. Mental olarak da geriye gittiğimizi hissetmemek elde değil. Bu üretimsizliğin getirmiş olduğu hantallıktan da fiziken nasıl toparlanacağımızı bilememekteyiz. Bunları aşmak için atölyeler, oyun analizleri ve workshoplarla kendimizi diri tutmaya çalışıyoruz. Bütün bunlar diğer gruplar için de geçerli maalesef.”

‘TİYATRAL PATLAMA BEKLİYORUZ’

Selimoğlu, “Yeni sezonu başlatarak, pandeminin tüm yıkıcı etkisine rağmen ayakta olduğunuzu gösterdiniz. Kısa sürede toparlanacağınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bunu zaman gösterecek ama geçen iki aya bakılırsa eskisinden daha güçlü bir şekilde sanatımızı icra edeceğimizi ve Batman izleyicisine çok sesli, çeşitli ve kaliteli işler sunacağımızı (hem kendi çalışmalarımız hem de dışardan getireceğimiz etkinlikler anlamında söylüyorum) söyleyebiliriz. Aylık programlarımızı incelerseniz edebiyattan müziğe, tiyatrodan sinemaya onlarca etkinlik organize edip gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra da bu motivasyon ve çalışma ile daha da ileriye gideceğini düşünüyoruz. Tiyatro emekçileri ve izleyicisi o kadar özlemiş ki sahneleri ve salonları, biz bir tiyatral patlama bekliyoruz. Bu yüzden hem kendi oyunlarımız sahnede olacak hem de dışardan getireceğimiz oyunlar şehrimizde eski günleri de geride bırakacak bir havaya sokacaktır.”

‘İZLEYİCİMİZ BİZİ HİÇBİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMADI’

Selimoğlu, Kürt tiyatrosunun sadece ekonomik olarak değil, izleyici olarak da dezavantajlı durumda olduğunu belirtti. Zaman zaman çok az izleyici olduğu için eleştiriler dile getirilmesine yönelik de konuşan Selimoğlu; “Aslında bu tespite çok fazla katılmamakla beraber kısmen doğrulayabiliriz. İzleyicimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Örnek verecek olursak geçen ayki programda beş ayrı Kürtçe oyun vardı Yenisahne’de (Diyarbakır’ dan iki, İran’ın Urmiye şehrinden iki ve bizim Serbaz adlı oyunumuz olmak üzere). Toplamda on gösterim gerçekleşti ve bunların yüzde sekseni tam kapasite ile doldu. Buradan bakınca aslında çok da kötü görünmüyor. Bu ne kadar sürer onu da zaman gösterecektir. Kürt tiyatrosu izleyicisinden isteğimiz de bizi şimdiye kadar olduğu gibi sahiplenmeleri hatta yapabiliyorsa bu hinterlandı genişletmeleri. Bu durumda biz de onlara daha iyi ve daha çeşitli işler sunma imkanı bulacağız” dedi.

Kürt Tiyatrosu Yenisahne ve Şermola Performans’ın Kasım ayı oynanacak oyun programı şöyle:

  • 11 Kasım, Saat 19.30, Serbaz, Batman, Yenisahne
  • 12 Kasım, Saat 19.30, Serbaz, Batman, Yenisahne, Batman İl Kültür Müdürlüğü Sahnesi
  • 13 Kasım, Saat 19.30, Serbaz, Batman, Yenisahne, Amed Şehir Tiyatrosu
  • 14 Kasım, Saat 19.30, Serbaz, Batman, Yenisahne, Amed Şehir Tiyatrosu
  • 16 Kasım, Saat 19.30, Mem û Zîn, Şermola Performans
  • 18 Kasım, Saat 19.30, Serbaz, Batman, Yenisahne
  • 19 Kadım, Saat 19.30, Şildim Bildim Show, Hestû
  • 20 Kasım, Saat 19.30, 1 Metrekare’de Göz Göze Gelme, Performans Sinem Yaruk
  • 25 Kasım, Saat 19.30, Cimri, Batman, Yenisahne
  • 26 Kasım, Saat 19.30, Batman, Şildim Bildim Show, Hestû
  • 27 Kasım, Saat 19.30, Söyleşi, Yavuz Ekinci.
  • 29 Kasım, Saat 19.30, Cimri, Batman İl Kültür Müdürlüğü Sahnesi, Yenisahne
  • 30 Kasım, Saat 19.30, Mem û Zîn, Şermola Performans

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla