Sezen Aksu’ya Tehdit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kendisini Milli Beka Hareketi adlandıran bir grup Sezen Aksu’nun evi önünde toplanıp sanatçıyı tehdit etti. İçişleri Bakanlığı’na bağlı polis teşkilatının sanatçıyı korumaya yönelik bir önlem almaması da ayrıca dikkat çekiciydi.

Grup, Sezen Aksu’yu 2017’de yazdığı “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkının şu sözleri nedeniyle kınıyordu.

“Binmişiz bir alâmate / Gidiyoruz kıyamete / Selam söyleyin o cahil / Havva ile Adem’e”

Şiirsel bir ironinin yer aldığı sözler grotesk bir tiyatro metninden fırlayıp sokağa inmiş provokatörler tarafından cımbızlanmış ve dinsel değerlerin aşağılanmasına yönelik yok yere bir yaygara üretilmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı sanatçıyı saygısızlıkla suçladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “serçeysen serçeliğini bil kuzgunluğa yükselme” diyerek nefret söyleminin arkasında olduğunu gösterdi.

Öncelikle son 20 yılda benzerlerini gördüğümüz, seküler sanatçıları araçsallaştırarak kutuplaştırma ve karşıtlık yaratma, muhafazakar popülizmin en bilinen taktiklerindendir. Bu tür provokasyon ve kutuplaştırma eylemlerinin ekonomik krizi unutturma, muhafazakar seçmenleri suni gündemler etrafında bir araya getirerek yaklaşan seçimler öncesinde kitleyi canlı tutma gibi manipülatif işlevleri olduğunu belirtmek gerekiyor.

Elbette bu tehdit ve sindirme provokasyonunun Tarkan’ın gençlerin yaşadığı dini baskılara yönelik açıklamasıyla, kadın bedenine yönelik beylik saçmalamalarla, Gülşen’in sahneden verdiği cüretkar cevaplarla, Şahan’ın orman yangınlarına yönelik protestosuna devam etmesi gibi çıkışlarla ilgisi var.

Belli ki mevcut rejimin paydaşları sanatçıların korkutulması yönünde durumdan vazife çıkardı ve popüler kültürün sembol isimlerine göz dağı vermek ve korku iklimini yaymak istedi.

Başarılı olabilirler mi? Bu elbette sanatçıların pratiklerine, toplumun onlara verdiği desteğe bağlı. Halihazırda hem popüler sanatçı kesimlerinden hem de muhalif sanatçılardan Sezen Aksu’ya yönelik pek çok destek mesajı geldi. Aleyna Tilki, Mustafa Sandal, Kardeş Türküler, Sıla, Gonca Vuslateri, Zülfü Livaneli, İlyas Salman, Aynur Aydın bu isimlerden bazıları…

Ne var ki, popüler figürler bulundukları ilişki ağları nedeniyle kırılgan konumdalar. Ayrıca pek çok sanatçı ise pandemi ve ağırlaşan ekonomik bunalımın altında eziliyor. Yani Shakespeare’in Bahar Noktası’ndaki “Orman”ı iktidarın tehdidiyle bir süre susturulabilir ve orman ahalisi bir süre kovuklarına çekilebilir.

Ya da…

Ya da toplumsal koşullar muhalefetin seçime endeksli bekleme halinden kurtulması yönünde değişir; muhalif sanatçılar direniş sanatına imkan sağlayacak buluşmalar yaratır ve:

İklim değişir/ Akdeniz olur/ Gülümse…

***

Sezen Aksu iktidarın baskı ve tehditlerine karşı yeni bir şarkı sözünü de paylaşarak cevap verdi. “Konu ben değilim memleket” diyen sanatçının açıklamasını paylaşıyoruz: İktidarın Hedefindeki Sezen Aksu’dan Açıklama

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla