Çine Kültür Derneği Tiyatro Yolcuğuna Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

29 Nisan Cuma akşamı Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosundan ve Aydın Sanat Etkinlikleri Merkezi Derneğinden bir grup arkadaşımızla Çine Kültür Derneğinin hazırladığı, Alfonso Paso’nun yazdığı Halil Kırkayak’ın çevirdiği Ömer Öner’in eğitmenliğini ve yönetmenliğini yaptığı “Kırkından Sonra” adlı iki perdelik komedi oyununu izlemek için Çine’deki dostlarımıza misafir olduk.

Çine, tiyatro ve sanat alanında çok önemli tarihsel birikime sahip olmasıyla bilinir. Şükran Güngör, Yalçın Dinçer gibi nice sanat emekçisini çıkarmış bir ilçe. Yalçın Dinçer’in Aydın merkeze (şimdiki adıyla Efeler ilçesine) geldikten sonra kentin sanat yaşamının dinamosu olduğunu ve birçok kurumsal yapılanmaya öncülük ettiğini daha önce sıklıkla yazmıştım. Kendisine bir kez daha  rahmet diliyorum. Biz Aydın’da ve Efeler’de tiyatroyla ilgilenenler ona çok şey borçluyuz.

Ömer Öner’de Çine’deki tiyatro birikimini günümüze taşıyan bir isim. Çine Kültür Derneği çatısı altında Çine Belediyesinin desteğiyle uzun yıllar tiyatro sahnesini boş bırakmıyor. Ömer Öner hem sanatçı kişiliği hem de insancıl yanıyla yörenin sevilen simalarından biri. Yolu Çine’ye düşen tiyatro emekçilerine ekibiyle birlikte her zaman kucak açan bir tiyatro emekçisi.

Başkanlığını Mehmet Demir’in yaptığı 2002 yılında kurulan Çine Kültür Derneği tiyatro dışında yaz döneminde yüzme, satranç ve basketbol kursları açıyor. Doğa yürüyüşleri de organize eden dernek aynı zamanda ilçenin vizyonuna büyük katkı sunuyor.

Çine’deki tiyatro salonunun Anadolu’daki diğer salonlara göre ayırt edici bir özelliği var. Alt katında dernek tarafından işletilen çok güzel bir lokali var. Oyun öncesi ve oyun sonrası bir şeyler yiyip içebileceğiniz samimi bir yer. Çine’deki tiyatronun geçmişini Yalçın Dinçer anı kitaplarında çok güzel ele almıştı. Ancak bununla kalmaması gerektiğini ve bu tarihsel hikâyeden çok güzel bir belgesel çıkabileceğini düşünüyorum.

Oyundan bahsetmeden önce hatırlatmak istediğim bir konu var. Tiyatro eleştiri atölyelerinde ve yazılarımda zaman zaman bu konuya değinirim. Bir eleştiri yazısı yazmadan önce ekibin olanaklarını, koşullarını, deneyimlerini göz önüne alarak yazmalısınız. Bunları düşündüğümde öncelikle  oyundaki emeği takdir ediyorum. Oyundaki bazı oyuncuların ilk defa tiyatro deneyimi yaşadıkları düşünüldüğünde gayet başarılı bir oyun izlediğimizi düşünüyorum. Seyircilerin de çok eğlendiklerini gördüm. Oyunun daha fazla gösterim yaptıkça daha iyi olacağına eminim. Özellikle ilk kez sahneye çıkan gençler heyecanlarını kontrol etmesini bu süreçte öğrenecekler.

“Kırkından Sonra” doktor muayenehanesine sürekli çocuklarıyla gelen iki yaşlı insanın karşılaşması sonrasında gelişen olayları konu alıyor. Bu karşılaşmadan sonra yaşlılar ve onlara refakat eden iki gencin yaşındaki değişimler gösteriliyor. Ritmi hiç düşmeyen keyifli bir komedi izledik.

Oyunda Mehmet Kerpiçlik yeteneği ile göz dolduran bir isim olarak öne çıktı. Ömer Öner’in küçük yaşlardan itibaren eğittiği ve tiyatro ekibine kazandırdığı bu genç ismin adını ileride daha çok duyuracağına inanıyorum.

Oyunda görev alan diğer oyuncular şunlar: Ceren Akbaş, Arife Özer, Mehmet Kırem, Aslı Özçınar, Egemen Korkmaz ve Fatma Pulat. Oyunun ses ve ışıklarında ise Emin Güney var. Oyuna emek veren herkesi kutluyorum.

Ekip son olarak Ömer Öner’in yazıp yönettiği, Mehmet Kerpiçlik, Arife Özer Mehmet Kırem ve Ömer Öner’in oynadığı “Bilgin Tayfa” adlı oyunu sahneye koydu.

Ömer Öner ve ekibinin yolu açık olsun. Nice güzel çalışmaları hayata geçireceklerine olan inancım çok.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla