İklim Krizi Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Sabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.

Bu sene altıncısı gerçekleşen Müzede Sahne, temasını elbirliğiyle Dünyamıza yaşattığımız ‘ekolojik felaket’ten alıyor. Emre Koyuncuoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan program, odağına iklim krizini yerleştirerek, üç ayrı yazar ve yönetmenle yaptığı çalışmanın sonucunda hem festivale hem de sezona üç yeni oyun armağan ediyor. 10 Ağustos’ta Sakıp Sabancı Müzesi’nin terasında başlayan programın son 2 günü olan bugün ve yarın, festivale özel üretilen oyunlardan ikisi (‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’) prömiyer yapacak.

‘Dünya 419 PPM bir Sahne’ mottosuyla seyirciyle buluşan festival, ilhamını Shakespeare’in ‘As You Like it’ (Beğendiğiniz Gibi) oyunundaki “Dünya bir sahnedir” repliğiyle havadaki karbondioksit salımının yoğunluk değerini gösteren karbon emisyonunun ölçümünü aktaran sayının birleşmesinden almış. İklim krizinin konuşulmasına niyetlenen festival; Şebnem İşigüzel, Volkan Çıkıntıoğlu ve Nadir Sönmez’in özel olarak ürettiği oyunlara, toplulukların sezon boyu da sahneleyeceği şekilde prodüksiyon desteği veriyor.

İklim krizi sahnede

İki prömiyer peş peşe

Küratör Koyuncuoğlu süreci “Kendi doğal kaynakları (beden, ses, enerji) ile sürdürebilir şekilde çalışan, var olanın ‘geri ve ileri dönüşümü’nü çok disiplinli bir sanat anlayışıyla kullanan, yaratıcı oyuncu ve yönetmenlerle karşılaşacaksınız” sözleriyle aktarıyor.

İşigüzel’in yazdığı, Zinnure Türe’nin yönetiminde sahnelenen ‘Taş’, festivalin ilk gününde seyirciyle buluştu. Bugün 20.15’te prömiyer yapacak ‘Libido’ ise Nadir Sönmez’in yazdığı, Ayşe Lebriz Berkem’in yönettiği bir Biteatral yapımı. Berkem’i doğa ve cinsellik ilişkisi üzerine çalışan çağdaş sanatçı Hale olarak izleyeceğiz. Saat 21.45’te prömiyer yapıp yarın aynı saatte tekrar sahnelenecek Kumbaracı50 yapımı ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ Volkan Çıkıntıoğlu’nun kaleminden. Gülhan Kadim’in yönettiği, İsmail Sağır, Meriç Rakalar ve Murat Kapu’nun rol aldığı oyun; hayatlarındaki küçük kayıpların üstüne, iklim krizinin ve değişen kent yaşamının sorunlarına dalan üç kişinin hikâyesi…

Yarın 20.00’deyse Tatavla Tiyatro yapımı ‘İnsan Çağı: Antroposen ya da Kapitalosen’ seyirciyle buluşacak. Volker Ludwig imzalı oyunu Eraslan Sağlam yönetiyor. Her yaştan seyircinin izleyebileceği oyun ekolojik yıkımı, genç iklim aktivisti Greta Thunberg’i selamlayarak ele alıyor.

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla