Seyfi Dursunoğlu’nun Başucundaki ‘Kırmızı Lamba’ Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Şule Türker’in Diken’de yayımlanan ve Onur Yüce ile Çağıl Özdoğan’la gerçekleştirdiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Türkiye’nin ilk hip hop müzikali ‘Bacha Posh’ ile ilk ‘drag queen’ tiyatro oyunu ‘Kırmızı Lamba’da, kariyerine Amerika’da caz sanatçısı olarak başlayan, on yıl yurtdışında çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen, son üç yıldır da Londra’da yaşayan Onur Yüce’nin imzası bulunuyor. İki müzikal aynı zamanda Yüce’nin Londra Üniversitesi’nde devam eden ‘Ortadoğu’da cinsel kimlikler’ başlıklı doktora tezinin de konusu.

Onur Yüce’nin, kişiliğinin yanı sıra ‘Huysuz’ şovlarıyla da sevilen, iki yıl önce vefat eden Seyfi Dursunoğlu’ndan esinlenerek yazıp, müziklerini hazırladığı ve yönettiği ‘Kırmızı Lamba’nın başarılı oyuncusu ise sahne tutkusu nedeniyle mühendislik kariyerini rafa kaldıran genç bir isim, Çağıl Özdoğan.

İki müzikalin sahne hazırlıkları için bir süreliğine Ankara’ya gelen Onur Yüce ve geçtiğimiz Perşembe günü Tatbikat Sahnesi’nde bir kez daha izleyiciyle buluşan ‘Kırmızı Lamba’nın oyuncusu Çağıl Özdoğan’la konuştuk. Buyursunlar…

ONUR YÜCE

Türkiye’nin ilk hip hop müzikali ‘Bacha Posh’ ile tiyatro sahnesine gelen ilk drag queen hikayesi ‘Kırmızı Lamba’da sizin imzanız var. Aslında müzisyensiniz. Kariyeriniz nasıl ilerledi?

Üniversiteyi Boston’da -Berklee College of Music- saksafon üzerine okudum. Yedi sene yaşadığım Amerika’da caz müzisyenliği yaptım. Ardından üç sene de Barcelona’da, yine caz müzisyeni olarak çalıştım. 2010’da Türkiye’ye döndüm. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarında on sene görev yaptım, caz bölümünün kurulmasına yardımcı oldum. Bir taraftan da Devlet Tiyatrolarında sahnelenecek oyunların müziklerini yapmaya başladım.

Tatbikat Sahnesi oyunlarının bazılarında da sizin imzanız var?

Erdal Beşikçioğlu ile tanıştığımda Tatbikat Sahnesi için bir müzikal istiyordu. Bir rock müzikali yapalım diye karar kıldık; ‘Woyzeck Masalı’ fikri aklıma geldi (Georg Büchner’in yazdığı tiyatro oyunu). Metnini yazdım, besteledim. Epey ilgi gördü, ödüller aldı. Sonrasında müzikal yazmaya başladım. DT de farklı sahnelerde oynanmak üzere müzikaller istedi; toplamda 15 esere müzik yaptım. Tatbikat Sahnesi için de bazı eserlerin müziklerini hazırladım.

Son üç yıldır Londra’ya gidip geliyorsunuz, ne için?

Hem -yaklaşık on yıl yurtdışında yaşadığım için- geri dönmeyi istedim hem de artık kendi prodüksiyonlarımı yapmaya başlayıp yurtdışında sahnelemek istedim. Londra Üniversitesi’ne doktora için başvurdum, kabul ettiler; doktoranızı yapın bir yandan da bestecilik bölümünde ders verin dediler.

Doktora konunuz neydi?

Çok öznel bir alandı. Ortadoğu’da kimlikler üzerine yapılmış iki müzikal; yazıp bestelediğim ‘Kırmızı Lamba’ ve ‘Bacha Posh’. 2019’da başladı doktoram seneye Mayıs ayında bitecek.

Orada oyun sahnelediniz mi?

DT için uyarladığım -müzikal olarak düşündüğüm- repertuvara alınan ama sahnelenmesi uygun bulunmayan ‘Mankurt’ isimli oyunu götürdüm. Cengiz Aytmatov’un bir Türk öyküsü. Çinliler tarafından baskı gören Türk beyliklerinin bilinçlerinin nasıl yok edildiğine dair bir oyun. Bunun dünyada ilgi çekeceğini düşünüyordum ama öyle olmadı. Bana kimlikler üzerine düşünmem söylendi. Ne olabilir diye kafa yorarken Ortadoğu’da cinsel kimlikler üzerine çalışmaya karar verdim.

Devamı için tıklayınız.

Diken

Paylaş.

Yanıtla