Türkiye’den Shakespeare Manzaraları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / “Türkiye Shakespeare Kaynakçası”nın oluşturulmasını ve içinde gösterim, uyarlama, söyleşi gibi görsel-işitsel malzemelerden oluşan “Türkiye Shakespeare Gösterimleri Kaydı”nın dijital ortamda yayınlanmasını hedefleyen Turkish Shakespeares projesi başladı.

Türkiye’deki Shakespeare metinlerini, gösterimlerini ve araştırmalarını daha geniş uluslararası bir öğrenci, eğitici ve araştırmacı kitlesine yaymayı amaçlayan Turkish Shakespeares Projesi resmi olarak 23 Nisan 2021 tarihinde başladı. Aynı gün Hacettepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “‘Turkish Shakespeares’: A Short History of Shakespeare in Turkey up to the Present” adlı çevrimiçi konuşma ile duyurulan projenin temel iki amacı öncelikli olarak “Türkiye Shakespeare Kaynakçası”nın oluşturulup dijital ortamda yayınlanması ve içinde gösterim, uyarlama, söyleşi gibi görsel-işitsel malzemelerden oluşan “Türkiye Shakespeare Gösterimleri Kaydı”nın dijital ortamda yayınlanmasıdır. Oluşturulma aşamasında olan bu iki dijital arşivin kaynakça kısmını oluşturmak için öncelikle “1928’den Günümüze” ve “Başlangıcından 1928’e Kadar” olmak üzere iki kademeli bir planın yürürlüğe girmesi amaçlanmaktadır. “Türkiye Shakespeare Gösterimleri Kaydı”nın oluşturulması için ise Devlet Tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatrosu, şehir tiyatroları, özel tiyatrolar ve okul tiyatroları olmak üzere kademeli araştırmaların yapılması hedeflenmektedir. 

Projenin ve Türkiye’deki Shakespeare metin, gösterim ve araştırmalarının daha geniş kitlelere yayılması için iki haftada bir aralıksız olarak proje web sayfasından – konusu karikatürlerden, şarkılara ve Yeşilçam filmlerine varan – İngilizce blog yazıları yayınlanmakta, şu ana kadar “Türkiye’de Dijital Shakespeare”, “Güncel Shakespeare Uyarlamaları” ve “Kadın ve Shakespeare” gibi konularda yapılmış olan İngilizce ve Türkçe konuşmalar yapılmakta, ve yakın zamanda yayınlanması plananlanan bilgilendirici kısa videoların yapımı konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Konuşmaların birçoğu projenin YouTube kanalından da yayınlanmış durumdadır. 

Projenin temel amaçları doğrultusunda, Türkiye Cumhuriyeti’nde yasal olarak Türk kadının tiyatro sahnesine çıkışının 100. yılı ve Shakespeare külliyatı olan Birinci Folio’nun 400. yılı vesilesiyle, proje dahilinde 2023 yılının Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek olan “3. Türkiye’de Shakespeare Festivali” bünyesinde iki günlük “Women and Turkish Shakespeares” Konferansı gerçekleştirilecektir. Festival ve Konferans ile ilgili yakın zamanda çağrı metni duyurulacaktır. 

Disiplinler arası bir yapıya sahip olan Turkish Shakespeares projesinde halihazırda İngiliz Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Tiyatro ve Çeviri bölümleri temelli 17 tane araştırmacı bulunmaktadır. Ancak Medya Çalışmaları, Kültürel Çalışmalar, Tarih ve daha pek çok disiplinden araştırmacıyı dahil etmeyi amaçladığımız projede araştırmacı olarak katkıda sunmak isteyenlerin projeye katılmaları için Türkiye’de Shakespeare çalışmaları ve gösterimleri konusunda çalışmalarının olması beklenmektedir. Ayrıntılar proje web sayfasında mevcuttur. Proje ile ilgili soru ve görüşler için e-posta adresi veya Twitter üzerinden proje yürütücüleri ile iletişime geçilebilir.

Paylaş.

Yanıtla