Tarihin Görmezden Geldiği Nezihe Muhiddin’in Tiyatro Oyunları ve Bireysel-Kamusal Tarih Yazımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye Tiyatro Vakfı’nın (TTV) “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisinin üçüncü oturumu, 12 Nisan Çarşamba günü, Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Tiyatro yönetmeni ve akademisyen Noyan Ayturan’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlik, “Nezihe Muhiddin’in Tiyatro Oyunları ve Bireysel-Kamusal Tarih Yazımı” başlığını taşıyor. Akademisyen Esra Dicle’nin konuşmacı olarak katılacağı etkinliğe kayıt yaptırmak için vakfın web-sitesi (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org) ziyaret edilebilir.

Seçme ve seçilme hakkı kazanılmadan önce bu yönde çalışmalar yapan, farklı partilerden adaylığı olan Nezihe Muhiddin, Türkiye kadın hareketinin önemli adlarındandır. Aynı zamanda tiyatro oyunları kaleme alan Muhiddin, daha çok toplumsal cinsiyet sorunlarını ele alırken kadının aile ve kamusal alandaki yerini sorgular. Tarihin görmezden geldiği kadın olarak da anılan yazarın bilinen ve sahnelenmiş dört oyundan yalnızca biri (“Kadınlar Kulübü”) Karikatür dergisinde 1936 yılında basılır. Söz konusu oyunlar hem Nezihe Muhiddin’in kişisel tarihi hem de Türkiye’de kadın hareketinin kamusal tarihi açısından önemli bilgiler ve tartışmalar içerir.

“Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisinin bu oturumunda Esra Dicle, özellikle “Kadınlar Kulübü” oyununu merkeze alarak tek parti dönemi kadın politikalarının Nezihe Muhiddin’in gözünden nasıl yorumlandığını inceleyecek.

ESRA DİCLE

Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden alır. İlk kitabı “Resmî İdeoloji Sahnede/Kemalist İdeolojinin İnşasında Halkevleri Dönemi Tiyatro Oyunlarının Etkisi” 2013 yılında, ikinci kitabı “Ben Yüz Çiçekten Yanayım/Nâzım Hikmet Tiyatrosunda Metinler-Türler-Söylemler” 2020 yılında yayımlanır. 2003-2008 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi’nde Türk Dili dersleri veren Esra Dicle, 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü’nde öğretim görevlisidir, aynı zamanda modern tiyatro ve uyarlama kuramı üzerine çeşitli dersler vermektedir.

NOYAN AYTURAN

Fizik bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı, Theatre de l’Ange Fou, London International School of Corporeal Mime ve Studio Oyuncuları’nda oyunculuk ve mim eğitimleri aldı. Dramaturji alanında doktora çalışmasını sürdürmektedir. İstanbul, Haliç, Yeditepe, Yeni Yüzyıl ve Beykent üniversitelerinin sahne sanatları bölümlerinde de dersler vermiş olan Ayturan, Hausbühne adlı çevrimiçi video platformunun yürütücülüğünü üstlenmektedir.

Paylaş.

Yanıtla