Asem’e Başarı Emek Ödülü ve Okuma Önerileri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

Tiyatro Gazetesi tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Anadolu Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu.  Çok istememe rağmen iş yoğunluğumdan dolayı geceye katılamadım. Mask-Kara Tiyatrosu’nun,  eski adı Su Gösteri Sanatları Sahnesi yeni adıyla Tamer Levent Sahnesi olan tarih kokan salonunda düzenlenen ödül geceleri unutulmazdır. İstanbul ve Anadolu’da tiyatronun her alanında emek verenler buluşur ve özlem giderir. Nazif ve Nurhan Uslu öncülüğünde gerçekleşen ödül gecesi bin bir emekle örülür. Bu iki değerli ismin hem Tiyatro Gazetesi hem de Anadolu Tiyatro Ödülleri gibi kurumsallaşmış yapıları tiyatro dünyasına kazandırmaları büyük bir başarı örneği. Uslu’ların gerçekleştirdikleri bu değerli çalışmaların ileride Türk tiyatro tarihimize altın harflerle yazılacağına eminim.

Üyesi olmaktan onur duyduğum Aydın Sanat Etkinlikleri Merkezi Derneği (ASEM) “Başarı Emek Ödülü”ne değer görüldü. 2007 yılında bir grup sanatsever tarafından kurulan ASEM, Aydın’da tiyatro ve sanat alanında birçok sosyal sorumluk projesine imza attı. Amatör olarak tiyatro ile ilgilenmek isteyen yüzlerce insana kapı açtı. Birçok öğrenciye tiyatro sevgisi aşılamayı başardı. Kendi içinden profesyonel bir tiyatro ekibi çıkardı. Yapılan tüm bu işlerin görünür olması ve böylesine değerli bir kurum tarafından anlamlı bir ödüle değer görülmesi ASEM bünyesinde sanat faaliyetleri gerçekleştiren beni ve arkadaşlarımı çok mutlu etti. Ödül gecesine katılan aynı zamanda Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu eğitmen ve oyuncularından, ASEM başkan yardımcısı Tuncer Candan’ın, ödülü Aydın’da tiyatronun öncülerinden derneğimizin onur üyesi Yalçın Dinçer’e ithaf etmesi bizler ve Aydın için çok anlamlı oldu.

Kitap önerileri:

Oyun yazarı Mustafa Arıkoğlu’nun çeşitli özel tiyatrolar ve Sivas Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ve izleyiciler tarafından büyük ilgi gören “Düş Yakamdan” adlı komedi oyunu Mitos Boyut Yayınları tarafından kitap haline getirildi. Tiyatro oyunları sahnelenmesi için yazılır; ancak bazı oyunlar kitap haline getirildiğinde de ilgiyle okunabilir. “Düş Yakamdan”da dili çok iyi kullanan bir yazarın kaleminden çıkmış, keyifle okunabilen bir oyun. İkili ilişkilerin doğasından kaynaklı çatışmaları fantastik bir kurgu içerisinde absürt bir olaylar dizisi çerçevesinde eğlenceli şekilde işleyen oyunu, az oyun kişisi ve sürükleyici bir komedi arayan tiyatro ekiplerine öneriyorum. Ayrıca oyunun, komedi yazmak isteyen oyun yazarı adayları için de öğretici olduğunu düşünüyorum.

OYÇED -Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin Dramatik Yayınları etiketiyle yayıma hazırladığı, Makedonya’nın önemli tiyatro akademisyenlerden yazar ve eleştirmen Goce Rıstovskı’nin yazdığı, Zeynep Kaymas’ın çevirdiği “9 İlahi Tragedya” postmodern tiyatronun ilginç örneklerinden biri. Oyun; metinlerarasılık, yabancılaşma, grotesk, kara mizah, simulakra, uyumsuz tiyatro, anti-oyun gibi içerisinde birçok unsuru barındırıyor. Alt anlamların arkeolojik kazı yapılırcasına titizlikle ortaya çıkmayı beklediği bir gerçeklik distopyası. Oyun, hakkında ayrıntılı incelemeler yapılması gereken deneysel bir metin örneği.

Dergi önerisi:

28 yıldır yayın hayatını sürdürmek -hele ki bu bir kültür-sanat edebiyat dergisi olunca- büyük bir emeğin zaferi. Bu derginin sermaye tarafından desteklenmeden özgür ve bağımsız bir yayıncılık yaptığını da düşünürsek, bu başarıya şapka çıkartmamız gerekiyor. Sözünü ettiğim derginin adı Berfin Bahar. İsmet Arslan’ın öncülüğünde çıkan dergi, ülkemizin birçok yazın, sanat ve düşünce insanın yazılarıyla katkı sunduğu toplumcu bir çizgide yayın hayatını sürdürüyor. İlk ürünlerimin yayımlandığı bir dergi olduğu için Berfin Bahar’ın bendeki yeri çok özel. Derginin Nisan sayısı Atilla Cemal Şen tarafından hazırlanan “Sovyet Devrimi ve Sanat” başlıklı uzun soluklu bir kapak yazısı ile başlıyor. Sovyet Devrimi ve Sanat arasındaki ilişkiyi ayrıntılı olarak işleyen yazar, Berfin Bahar’ın her sayısının neden arşivlik olduğunu bir kez daha gösteriyor. Derginin bu sayısında da nice değerli ismin deneme, anlatı, öykü, şiir, kitap tanıtım yazıları yer alıyor. Her zaman söylediğim gibi, kültür-sanat-edebiyat-tiyatro-sinema alanlarındaki süreli yayınları okuyalım; okutalım. Bu yayınların yaşamlarını sürdürebilmeleri için bizlere ihtiyaçları var, bizlerin de onlara…

Tiyatro Gazetesi (Mayıs 2023 sayı 144) yayımlanmıştır.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla