Sanat İçin 30 Yıllık Serüven

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bundan tam 30 yıl önce Beyoğlu’nda sanatseverlerle kapısını aralayan ‘Akbank Sanat’ bugüne kadar binlerce sanatçıyı ve sanatseveri ağırladı. Zamanın ruhunu yakalayan sergileri, söyleşi ve atölyeleri ile ‘Değişimin hiç bitmediği yer’ mottosunun hakkını veriyor. Akbank Çocuk Tiyatrosu, çağdaş sanat sergileri, oyunculuk atölyeleri, Akbank Kısa Film Festivali ve Akbank Caz Festivali yanı sıra çağdaş dans programları gibi zengin içerikli etkinliklerle kendisini ve katılımcılarını geleceğe taşımaya devam ediyor.

Biz de Akbank Sanat Programlar Yöneticisi Elif Ergin ve Akbank Sanat Oyunculuk Atölyeleri moderatörü sanatçı Ömer Akgüllü ile bir araya gelerek, Akbank Sanat’ın 30’uncu yılından ve oyunculuk atölyelerinden bahsettik.

30.Yılı kısaca özetler misiniz ve bu yıl için neler planladınız?

Elif Ergin: 30 yıldır birçok disipline ev sahipliği yapan bir yer burası. 30 yıl diyoruz ama; Akbank Çocuk Tiyatrosu 51’inci yılında, Kısa Film Festivalinin 19’uncu yılı, Akbank Günümüz Sanatçıları Sergisi’nin 41’inci yılına tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla bu yıl bitmeden 30 yılda neler yaptığımızı ve gelecek planlarımızı tüm bu külliyata göz kırparak en doğru şekilde anlatmayı planlıyoruz.

Burası galeriden çok bir yaşam merkezi gibi…

Elif Ergin: Akbank Sanat yaşayan ve büyüten bir okul gibi. Burada ilk kez çocuk tiyatrosu için gelen çocukların yıllar sonra söyleşilerde konuşmacı, sergilerde izleyici olduğunu görüyoruz. Hatta öyle ki artık kendi çocuklarını atölyelere getiriyorlar. Dolayısıyla bu devamlılık sanatseverlere farklı nesillerin bildiği köklü bir alan yarattı.

Programda yeni neler var?

Elif Ergin: Devam eden programların yanı sıra yeni içerikler ekledik. Mesela oyunculuk atölyesi bu yıl başladı. Genç sanatseverlerin çok ilgisini çekti. Genç yetişkinlere Akbank Sanat’ı tanıştıran bir program oldu. Bizim de 30. Yılımız için amaçlarımızdan birisi bu idi.

Neden özellikle gençler?

Elif Ergin: Akbank Sanat’ın tüm programları özellikle gençlere ulaşsın istiyoruz. Gençlerin ücretsiz olarak katılabileceği çok geniş bir program hazırlıyoruz ve farklı sanat disiplinlerinden oluşan bu programlardan olabildiğince faydalanmalarını istiyoruz.

Oyunculuk atölyelerini nasıl bir zeminde hazırladınız?

Ömer Akgüllü: Ses, beden, ritim ve oyunculuk tekniklerini zemine oturttuk. Atölyeler 3 saat olacağı için gelen kişilere yetkin hocalar eşliğinde bir giriş, dokunuş olsun istedik. Atölyeler hem teorik hem de uygulamalı olarak tasarlandı. Ses ve nefes kontrolünden sahnede partner ilişkisine, senaryo yazımından sahnelemeye tiyatronun birçok ayağını programa kattık. Şimdi sırada Stanislavski, Meisner, Chekhov ve Meyerhold gibi oyunculuk kuramları var. Eylül’den sonra da yeni programla devam edeceğiz.

Oyunculuk atölyelerine gelen profil nasıl, katılım koşulu var mı?

Ömer Akgüllü: İstekli olmak dışında bir koşulumuz yok. Gelen kitlenin içinde konservatuar öğrencisi de var, çalışan ve tiyatro ile ilgilenen kişiler de. 18 yaşından 60 yaşına kadar geniş bir kitle katılıyor. Başta nasıl kaynaşacaklar diye düşündüm ama inanılmaz bir uyum yakalandı.

Elif Ergin: Kayıtları haftalık olarak alıyoruz ve dakikalar içerisinde kontenjan doluyor. Program başladığından beri hiç aksatmadan atölyeyi takip eden bir kitlesi bile oluştu. Akbank Sanat tiyatro sahnesini canlandıran bu programı önümüzdeki senelerde de programa almayı hedefliyoruz.

CUMUHURİYET-Serpil ÇAKAR

Paylaş.

Yanıtla