TYS Tarsus Temsilcisi Uğur Pimanlık’tan Tiyatro Sanatına Yönelik Çirkin Saldırıya Kınama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Tarsus Temsilcisi ve Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık, yaptığı bir açıklama ile Tarsus’ta Aziz Nesin tarafından yazılan “Azizname 95” isimli oyundaki bazı sahnelerden ötürü soruşturma açılmasının haksızlık olduğunu belirterek tepki gösterdi.
Uğur Pişmanlık, açıklamasında, yaşadığımız yüzyılın yobazlık değil, çağdaşlık yüzyılı olduğu ve olması gerektiğini vurgulayarak, “Tarsus Belediyesi AKP’li bir meclis üyesinin şikâyetiyle Mersin Valiliği tarafından açılan soruşturmaya konu olan “Du Bakali N’olecak?” adlı skecin, “aile ve dini değerleri sarstığı”, “milli değerlerimize hakaret ettiği” iddiası tümüyle gerçek dışıdır.

Tarsus Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi” adlı tiyatro oyununa dönük bu bir skandaldır ve çirkin bir saldırıdır” dedi.

Heykele tüküren, heykelleri yıkan, kitap yakan, daha öte gidip insan yakan bu gerici-yobaz zihniyetin aydınlıktan, aydınlanma çabalarından duydukları rahatsızlık ve korkudan başka bir şey değildir.

Tarsus Belediyesi, 2019 yılında kurduğu şehir tiyatrosuyla toplumu sanatla buluşturuyor. Öte yandan başka kentlerdeki tiyatro topluluklarını kente davet ederek, sanatın ışığını yaymaya çalışıyor.

Tarsus Belediyesi aynı şekilde, tiyatro dışında konser, sergi sinema gibi diğer sanat dallarıyla da Tarsus’un kültür yaşamına katkıda bulunmaya çalışıyor.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, sanata ve sanatçıya yapılan bu saldırıların ülkemizde ya da kentimizde ilk defa olmadığını dile getirerek, “Bu çirkin saldırı, gericiliğin sanat karşısındaki hazımsızlıktır. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan muhataplarına gereken yanıtı vermiştir.

Bu hem sanata hem de Tarsus Belediyesi’ne karşı bir harekettir. AKP, Valilik ve Devlet Tiyatrosu’nun da alet olduğu üçlü bir tezgâhtır.

Daha önce MHP’li belediye başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde de Kültür Merkezi’nde sahnelenen bir tiyatro oyunu için benzer bir saldırı olmuştu. O zaman 1999 yılında bu yaşananları, Sol dergisinde “Irkçı Zihniyet Tiyatroda Oyun Beğen(e)medi” ve “Sıradan Faşizm Vatan Hainlerini Arıyor” başlıklarıyla yazmıştım.

Bugün Tarsus’ta yaşananlar, o zamankinden farklı değil, bir dinci/gerici, diğeri milliyetçi/ırkçı zihniyettir.

Bu kentin yaşayan bir aydını olarak, tiyatroya dönük gerici saldırıyı protesto ediyor ve felsefenin, sanatın aydınlığını hiç kimse engelleyemeyecek.

Tarsus’un yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı birikimi buna izin vermeyecektir. Sanata da, sanatçıya da kentimize de sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.

Tiyatro Dergisi

Paylaş.

Yanıtla