Hamiyet: 12 Eylül Karanlığına Hayal Gücüyle Direnmek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Okan Çil’in Gazete Duvar‘da yayımlanan; İrfan Alış, Deniz Madanoğlu ve Aslı İnandık ile yaptığı söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Peyk’in solisti İrfan Alış’la, senarist Deniz Madanoğlu’yla ve oyuncu Aslı İnandık’la ‘Hamiyet’ oyununu konuştuk. İnandık, “Hamiyet, toplumun kendi gibi olmadığı için dışarıda bıraktığı biri” dedi.

Sezonun iddialı oyunlarından biri olan “Hamiyet” perdelerini açtı. Hikayesini grubun solisti İrfan Alış’ın kurguladığı, şarkıları topluluk tarafından yazılan oyun, İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 darbesiyle altüst olan hayatını anlatıyor.

Biz de bu vesileyle Peyk’in solisti ve “Hamiyet”in fikir babası olan İrfan Alış’la, oyunun yazarı Deniz Madanoğlu’yla ve elbette Hamiyet’le, yani oyunun başrolü Aslı İnandık’la konuştuk.

İRFAN ALIŞ: HAMİYET BENİM ÇOCUKLUK KORKUM

Bize “Hamiyet”in nasıl ortaya çıktığını anlatır mısınız?

İrfan Alış: Hamiyet benim çocukluk korkum. Sonrasında büyüdüm ve onun dramını anladım. Anladığımda mı büyüdüm, büyüdüğüm için mi anladım, orası meçhul. Korkunç bir hayatı oldu. Kendime onun şarkısını yap diye söz verdim. Özgür’e bir şeyler yapmasını, uzun uzun bir şarkı altyapısını kurmasını istedim. Hamiyet şarkısı ve bir diğer şarkı için. O yaptı, ben üstüne söz yazdım. Vokal yaptım ama bir bütün oluşmadı. Beklerken, “Müzikal yapalım” dedi Işıl Kasapoğlu. Sonrası uzun bir koşu.

Ardından “Sinema” isminde bir şarkı yaptım. “Bu Ne Bela” isminde bir diğeri… Şarkıları oturttuk. Daha önce yaptığımız Peyk şarkılarını da ekledik. Özgür harika bir enstrümental şarkı yazdı Hamiyet tiradının altına. Parçalar birleşti. Yaklaşık 6 yıllık bir süreç. Bunun çoğu düşünerek ve son 2 yılı çalışarak geçti.

İRFAN ALIŞ: BU MÜZİKALİ KADINLAR VAR ETTİ

Yazar Deniz Madanoğlu’yla, oyuncularla nasıl bir araya geldiniz?

İrfan Alış: Hikayemi anlattım Deniz’e. O bunlardan yepyeni bir dünya kurup yazdı senaryosunu. Süreç başladı. Ekip oluştu, kaynaştık, inandık ve yaptık. Bu müzikalin kadrosunun çoğunluğu kadınlardır ve bunu onlar var ettiler. Arka planda olan ama bu oyunu asıl var edenler onlar. İsimleri künyede yazıyor. Ve oyuncularımız… İnanılmaz sahiplendiler. Kadromuzla gurur duyuyorum. Ve Aslı İnandık… Peyk şarkılarının hakkını fazlasıyla verdi, çok iyi söyledi. Oyunculuğunu görünce inanamayacaksınız zaten. Devleşti adeta. Artık ben hasta olursam falan Peyk onu çağırabilir konserlere.

Yazarımız Deniz Madanoğlu için şunu derim: İnanılmaz bir bakış açısı olan, ruhu olan ve bu ruhu kağıda döken, kalemi çok güçlü biri. O bizim meleğimiz. Koruyucu, kollayıcı muhteşem bir insan. Prodüksiyonda Müge Çalışkan ve Rena Amargianitaki her şeye koştular. İnanılmaz yoruldular. “Hamiyet”i yaratan isimler çok. Herkesi yazamadım. Bu ekip çok güzel. Sermet Yeşil, Esra Kızıldoğan, Sebahattin Yakut, Ezgi Çelik, Uygar Özçelik… Bu isimlerle aynı sahneyi paylaşmak büyük onur. Peyda Yurtsever ve Güney Marlen’e desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Tomris Kuzu dekorda ve Selin Ölçen kostüm tasarımda muhteşem işler çıkardılar. Didem Çobanbaş makyaj, Pınar Yatarkalkmaz grafik tasarımda inanılmaz işler çıkardılar. Jun Online Dikiş Atölyesi’nden Filiz Hanım kostümlerin tasarımlarını uyguladı. Sema Arslan fotoğraflarımızı çekti. Ve bu yolda destek olan canım arkadaşım Ozan Murat tüm teknik işleri, genel prodüksiyonu yaptı. Prodon firması ve ekibi tüm yüreği ile yanımızda oldu. Tüm zor işleri halledip maddi manevi tüm desteğini verdi. Işık tasarımda Cem Yılmazer harikalar yarattı. Seste Gürkan Erdem titizliği ve güzel enerjisi ile bizim yolumuzu açtı. Tam bir devler ligiydi kadromuz. Herkese minnettarım. Onlarsız “Hamiyet” olamazdı. Metin Kiraz, Veysel Kumru ve Mustafa Saffet Kültür Merkezi yönetimine, Ataşehir Belediyesi’ne minnettarız. Buraya sığmaz yaşadıklarımız. Biz bir aileyiz. “Hamiyet” ailesi. Çok samimi ve yürekten vuran bir iş çıkardığımızı düşünüyorum.

Devamı için tıklayınız.

 

Paylaş.

Yanıtla