Hangi Batı?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

Usta şair ve düşünürlerimizden Attila İlhan’ın bir döneme damga vuran hangi serisi içindeki kitaplarından birisi de “Hangi Batı” adlı yapıtıydı. İlhan, Batı uygarlığının çifte standartlı demokrasi anlayışını net bir şekilde ortaya koyuyordu.

Batının yani daha doğrusu Batı ülkelerinin yönetimlerinin ne kadar ikiyüzlü bir politika izlediklerini yakın zamanda tekrar gördük.  İnsan hakları gibi konularda, burunlarından kıl aldırmayan, bu konuda birçok ülkeye yaptırım uygulayan modern(!) Batı, İsrail devletinin gerçekleştirdiği ve katliam boyutundaki saldırıları görmezden geliyor.

Bir yanda aydınlanmanın, modern kurumların ve modern zihniyetin ortaya çıktığı Batı uygarlığı diğer yanda emperyalist ve kapitalist acımasızlıkla dünyayı kaosa sürükleyen Batı. Masum çocukların ölümünü haklı kılmaya çalışan her türlü saldırıyı lanetlemek, insan olmanın en büyük erdemlerinden biridir.

Batının oryantalist bakış açısına karşı, edebiyat profesörü ve aktivist Edward Said’i anmadan geçmek olmaz. “Oryantalizm” adlı önemli eserinde yazar, Batılıların Doğu’yu ele alırken bütünü ile kendi görüşlerinden ve varsayımlarımdan hareket ettiklerini, hayallerini konuşturduklarını ve Batı’nın çıkarlarına uygun uydurma bir manzara çizdiklerini gösteriyor.

Batılılaşma, doğu-batı sorunu, doğu-batı çatışması gibi kavramları ülkemiz özelinden değerlendirmek ve analiz etmek için, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Kemal Tahir, Cemil Meriç ve Oğuz Atay gibi aydın ve yazarları tekrar okumak ve üzerine yeni tartışmalar açmak gerekmektedir.

İBB Yayınları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları birbirinden değerli ve özel çalışmaları okuyucularla buluşturmaya devam ediyor. Dünya standartlarında bir yayıncılık yapan İBB Yayınları arşivlik çalışmalarıyla, hem kişisel hem de kurumsal kütüphanelerin vazgeçilmezlerinden olmayı sürdürüyor. Özellikle alanımızla ilgili Deniz Yüce Başarır’ın yazdığı, “Perde Kapanmazsa Görecektiniz” Kamran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi, Gökhan Akçura’nın hazırladığı “Muhsin Ertuğrul, Bünyamin Aydemir’in hazırladığı “Türk Tiyatrosunda İstanbul”, Cengiz Özek’in hazırladığı “Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu Karagöz” adlı yapıtları kesinlikle incelenmesini tavsiye ederim. Bunun dışında birçok alanda titizlikle yapılmış incelemeler ve İstanbul’un merkezinde yer aldığı özel kitaplarda ilginizi çekecektir. İstanbul Kültür A.Ş. Genel Yayın Yönetmeni şair-yazar Ahmet Bozkurt ve İBB Yayınları’nın ilgili çalışanlarını yürekten kutlamak gerek.

İleride yukarıda adını andığım İBB Yayınları’na ayrıntılı değinmek istiyorum.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla