Yüzyıl Sonra Brecht

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Zehra İpşiroğluYirmidört Yayınevi / Tiyatro Dizisi208 s. – 2. Hamur – Ciltsiz – 14 x 20cm.ISBN: 9789944992237

2009

/  Tiyatro tarihinde bir dönüm noktası oluşturan Bertolt Brecht üzerine bu kitapta yer alan yazılar iki bölümde toplanıyor:

İlk bölümde Brecht tiyatrosunun genel çizgileri üzerinde duruluyor ve özellikle Almanya’da sergilenen oyunların sahne yorumları inceleniyor.

İkinci bölümde ise Türkiye’de Brecht’in nasıl alımlandığı üzerinde durularak Haldun Taner, Nazım Hikmet, Ferhan Şensoy gibi yazarlarımızı nasıl etkilediği irdeleniyor ve seksenli yıllarda bizde sahnelenen Brecht yorumlarından bir kaçı gündeme getiriliyor. Kitabın sonunda, Brecht’in çeşitli oyunlarını oynamış ve sahnelemiş olan, bu açıdan bizde tanınmasını sağlayan Genco Erkal’la yapılmış uzun bir söyleşi de yer alıyor.

Kitap, yüzyıl sonra Brecht tiyatrosuyla ilgili gerek metin, gerekse sahne alımlanması açısından ipuçları barındırıyor. Brecht tiyatrosunu yeterince tanımayan bir okuyucu bu kitaptan çok yararlanabilir, tanıyan okuyucu ise kendi gözlemleri ve deneyimleriyle bütünleştirerek, gördüğü farklı sahne yorumlarıyla kıyaslama olanağı bulacaktır.

Öte yandan kitapta yer alan yazılar bir dönemin tiyatro anlayışını göstermesi açısından tarihsel bir malzeme ve belge niteliği taşımaktadır.

Paylaş.

Yanıtla