Assitej Bursa Festivalinden Çekildi!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

assitej_logo_1Mimesis Haber/ Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, bilindiği üzere Assitej (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından düzenleniyordu. 21 yıldan beri bu iki kurumun işbirliğiyle düzenlenen festivalin ülkemizdeki en nitelikli çocuk ve gençlik tiyatrosu festivali olduğu bilinmektedir. Assitej üyesi tiyatroculardan edindiğimiz bilgilere göre kurum festivalden çekildi. BKSTV’nin 21 yıllık festival geleneği ruhuna aykırı öneriler sunduğunu ve bu yüzden de ASSITEJ yönetim kurulunun kendi üyelerine aşağıdaki açıklamayı yaptığını öğrendik. Ancak henüz BKSTV tarafından kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.

ASSITEJ Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Açıklaması:

“Değerli üyelerimiz ve ASSITEJ dostları,

ASSITEJ Türkiye Merkezi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde geçtiğimiz 21 yıldır süren festival boyunca başarılı sonuçlar elde ettik. Şüphesiz ki bu 21 yaşındaki, olgun festival, özellikle çocuk ve gençlik tiyatrosu alanına yeni topluluklar, metinler, oyunlar ve sanatçılar kazandırması ile ülkemiz kültür sanat yaşamında önemli bir yere gelmiştir. 

Ancak 22’incisi için çalışmaya başlamak üzere iken BKSTV tarafından yeni bir “sanat kurulu” teklifi ile karşılaştık. Teklife göre farklı kurum ve kuruluşları temsilen değerli insanlar bir araya gelecek ve festivale başvuruları değerlendirip, karara bağlayacak; festivalin sanatsal içeriğini belirleyecekti. ASSITEJ Türkiye Merkezi yönetimi olarak bu teklifi -her ne kadar emrivaki bir tavırla gelmiş olsa da- mümkün olduğunca yapıcı bir şekilde değerlendirmeye aldık. Ancak maalesef, süreç içerisinde bu işbirliğinin sürdürülebilirliğe zarar verecek bir tutumla karşılaştık ve ASSITEJ ismine ve siz üyelerimize sorumluluklarımızdan dolayı bu işbirliğini bitirmek durumunda kaldık. Öncelikle bilindiği gibi bir festivalin ASSITEJ festivali olarak lanse edilebilmesi için içeriğinin ASSITEJ ülke merkezlerince belirlenmesi gerekmektedir ancak bizden katılmamız “beklenilen” söz konusu sanat  kurulu ile ağırlığı olmayan sembolik bir varlık ve karşılığında ASSITEJ isminin kullanılması söz konusu idi. Biz yönetim kurulu olarak bu usulsüzlüğün tarafı olmamak adına Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nden çekilme kararı aldık. Durumu dikkatlerinize sunuyoruz. ASSITEJ Türkiye Yönetim Kurulu”

Metinden de anlaşılacağı üzere, festivalin organizatör kurumu olan BKSTV’nin, 21 yıldan beri iki kurum işbirliğinde giden festivali farklı bir vizyonla yürütmek istediği anlaşılmaktadır. Bundan böyle Bursa Festivalinde ASSITEJ kurum adı da kullanılamayacak. Bu kararın alınması sürecinde, Assitej Türkiye Merkezi eski başkanı Tülin Sağlam’ın KHK kararıyla üniversiteden uzaklaştırılmasının etkili olabileceği, BKSTV’nin referandum öncesi üretilen korku toplumu atmosferinde bu tarz bir karar almış olabileceği tartışılıyor. Bildiğimiz kadarıyla festival AKP’li Bursa Belediyesinden ihale usulü para alınarak yapılıyordu. Ancak bu iddiaların netleşebilmesi için, BKSTV’nin de açıklamasını beklemek yerinde olacaktır. ASSITEJ’in devreden çıkarılmasıyla festivalin sanatsal niteliğinin ne kadar seviye kaybedeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Paylaş.

Yanıtla