Bursa’da Yeni Bir Tiyatro Kumpanyası: Tiyatro Hiç

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Bursa’da yeni bir tiyatro kumpanyası kuruldu. Tiyatro Hiç adını alan topluluk ilk oyunlarını bu ay içinde sahneleyecek. Fransız yazar Jean Giraudoux’nun Truva Savaşı Olmayacak oyunuyla seyirci karşısına çıkacak kumpanya kendisini şöyle anlatıyor:

“Tiyatro Hiç, hiçbir şeyi olmadan yola çıkmış, tiyatro oyuncuları, akademisyenleri, öğrencilerinden oluşan bir kumpanyadır. Hiçbir şeye sahip olmadan yola çıkma gücünü, karşı çıkışın ateşinden almıştır. Günümüzün en temel ve basit hayatta kalma yolu olan apolitikliğe, ana akım tiyatro anlayışına kök salmış sahneleme kalıplarına, seyirciyi yok saymaya, en arkadaki de görsün diye gerçek hayattan kopan teatral oyunculuğa, dördüncü duvara, gerçekçiliğe, üst bakışa ve bunlar gibi basmakalıp tiyatro inanış ve alışkanlıklarına karşı çıkış, bu mütevazi ekibin itici gücü olmuştur.

Tiyatro Hiç, tiyatroyu bir anlatım aracı olarak görür çünkü sahneye çıkmak demek söz almak demektir. Bu söz hakkı yaşama ve yaşayana dokunmak için kullanılır. Tiyatro politik olmak zorunda değildir ama apolitik olmamak zorundadır düşüncesi temele alınmıştır. Aslolanın metin, oyuncu ve seyirci olduğu düşünülür.

Ekibin ilk oyun olarak Truva Savaşı Olmayacak’ı seçmesi bu yüzdendir. Fransız yazar Jean Giraudoux, eserinde, tragedyadaki yazgı anlayışını taşlarken bir yandan da savaşın kahramanlarının savaş olmasın diye gösterdikleri çabayı kara mizahla ele almıştır. Ancak bu sahnelemede orijinal metin, yeniden uyarlanarak oyun içinde oyun zeminine oturtuluyor. Bu uyarlamada ise savaşta ölen tiyatroculardan kurulu, dünyadaki tüm savaşları anlatmakla cezalandırılmış bir ölüler kumpanyasının, kendi yazgılarına çelme takarak Truva Savaşı’nı “olmayacak” sloganıyla canlandırması sahneye taşınıyor. Hem Hector hem de Hector’u oynayan ölü kumpanya oyuncusu adeta yazgıya kafa tutuyor. Bu yazgıya kafa tutma çabası absürt komedi tonunda, soyut ve gerçeküstü öğelerden örülü traji-komik bir üslupla sahneye taşınıyor.

Tiyatro Hiç, bir hiç olarak başladığı bu yolda her şeyi anlatmaya talip. Öyle ya koca evren de bir hiçten doğmadı mı?”

Topluluğun ilk oyunlarının künyesi ve oyun tarihleri ise şöyle:

Künye

Yazan: Jean Giardeaux
Çeviren: Tahsin Saraç
Uyarlayan ve Yöneten: Utku Duman
Dramaturgi: Banu Çakmak Duman
Koreografi: Pelin Elcik Yorgancıoğlu
Maske Tasarımı: Filiz Avcı
Kukla Tasarımı: Ata Yıldırım
Afiş Tasarımı: Tekin Aytekin
Oyuncular:
Hector: Sergen Bölük
Helene: Tuba Bayram
Paris: Serhat Koca
Andromaque: Seher Timurçin
Cassandre – Polyxene: Cansu Tekoluk
Priam – Troilus: Mehmet Ali Dönmez
Demokos – Ulysse: Faruk Oğur
Yer Ölçümü – Oiax- Busiris: Cihat Temel

Oyun Tarihleri

17.Şubat Pazartesi Saat 20.00 Podyum Sanat Mahal Bursa

24.Şubat Pazartesi Saat 20.00 Konak Kültür Evi Bursa

Paylaş.

Yanıtla