Kültür Bakanının Sanatçıdan Haberi Yok!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, pandemi sürecinde ağır darbe yiyen kültür-sanat alanında kaç kişi çalıştığı ve işsiz kaldığı sorusuna yanıtı, kültür-sanat alanında çalışan kişi ve işsiz sayısının bakanlıkça bilinmediğini gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi,  2021 bütçesi görüşmelerinde “Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti, kaçı güvencesiz iş havuzuna dâhil oldu?” sorularını yöneltti. Bakan Ersoy tarafından gönderilen yanıtta, “Çalışanların sigortalanması konusu esasen Bakanlığımız görev alanında bulunmamakla birlikte kültür endüstrileri sektörlerindeki iş kollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik edinilmesi amacıyla Bakanlığımızca ‘Kültür Endüstrileri İşgücü Raporu’ hazırlanması için çalışma başlatılmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlardan edinilen istatistiki veriler ve anket çalışmalarından faydalanılarak hazırlanacak raporda, sektör çalışanlarının sigortalılık durumları, kayıt dışılık oranları ve pandeminin etkileri yer alacaktır” dedi.

Bakanlığın yanıtı kültür sanat alanında kaç emekçinin çalıştığının dahi bilinmediğini ortaya çıkardı.

Bakanın yanıtına tepki gösteren CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçılar ve sanat emekçilerinin en büyük sorunu için 18 yıldır hiçbir şey yapmadığını itiraf ettiğini belirterek, “18 yılda Kültür endüstrileri sektörlerindeki iş kollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik çalışması yapılmadıysa, ne yapıldı?” diye sordu. İlgezdi, sanatçıların ve sanat emekçilerinin kayıt dışı çalışma ve sigorta sorunları konusunda topu Çalışma Bakanlığına atan Kültür Bakanlığı’nın sektör çalışanları için pandemide olduğu gibi sonrasında da kör, sağır ve dilsizi oynamaya devam edeceğini söyledi.

EVRENSEL

Paylaş.

Yanıtla