20. Yüzyıl Ermeni Tiyatrosu Repertuarından Örnekler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İstanbul Edebiyat Evi’nde Ermeni Tiyatrosu üzerine söyleşilerin ikincisinde, bu kez Berberyan Kumpanyası ve diaspora tiyatrosundan repertuar örnekleri konuşuluyor.

Tiyatrocu, yazar ve ressam Bercuhi Berberyan ile tiyatrocu, akademisyen Duygu Dalyanoğlu’nun katılımıyla, Susma Platformu Koordinatörü Ayşen Güven moderatörlüğünde bir sohbet.

Bercuhi Berberyan’dan, sonradan Berberyan Kumpanyası adı altında bir araya gelen Ermeni tiyatrocular özelinde, yakın dönem Ermeni tiyatrosu tarihini dinleyeceğiz. Cemaat tiyatrosunun oyuncuları, dansçıları, müzisyenleri, teknik ekibi, repertuar tercihleri, özgün ya da uyarlama oyunları, seyirci profili gibi pek çok konu tartışılıyor.

Duygu Dalyanoğlu ise 2016 yılında yazdığı Ermeni Diasporasında Oyun Yazarlığı: Melankoli ve Hayatta Kalma başlıklı yüksek lisans tezinden hareketle 20. yüzyılda Kuzey Amerika Ermeni Diasporası’ndaki tiyatro faaliyeti üzerine konuşacak. Dalyanoğlu, Ermeni kimliğinin tiyatro oyunlarında nasıl işlendiğinin ve oyun metinlerinin Ermeni kimliğinin inşasına nasıl katkıda bulunduğunun anlaşılması için, 1939-2008 yılları arasında kaleme alınan oyunlardan örnekler verecek.

Bercuhi Berberyan: Amatör tiyatrocu, yazar, ressam Bercuhi Berberyan İstanbul’da doğdu. Lise ve Öğretmen Okulunu bitirdi. İlkokul öğretmenliğinden emekli oldu. Uzun yıllar, tanınmış bir tiyatrocu olan eşi Arto Berberyan’ın amatör tiyatro grubunda oyuncu ve kostüm tasarımcısı olarak görev aldı. Eşinin ölümünden sonra, Berberyan Kumpanyası’nın yöneticilik görevini üstlendi. 2000 yılında başladığı bu görevi oyun yazarı ve yönetmen olarak sürdürdü. Arto Berberyan’ın yazdığı Kaç Kişot – Don Nazar, Pierre Daninos’un yazdığı Hasaragyan Adında Biri (adaptasyon) ve kendi yazdığı Kınalı Ah Kınalı, Vah Kınalı ve Grand Majestik Gazinosu adlı oyunları sahneledi. İçimiz Isınsın Biraz (Adalı Yayınları, 2005), Ermenistan’da Bir Türkiyeli (Metis Yayınları, 2009) Burgazada Sevgilim (Adalı Yayınları, 2010), Agos’taki Kaplumbağa (Adalı Yayınları, 2011) ve Aram Gülyüz – Yeşilçam’ın En Üretken Muzip Yönetmeni (Paros Yayınları, 2017) adlı beş kitabı var.

Duygu Dalyanoğlu: Duygu Dalyanoğlu 2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2009 yılından bu yana Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nda oyunculuk, oyun yazarlığı ve yönetimi, yayıncılık alanlarında çalışıyor. 2016 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve Ermeni Diasporasında Oyun Yazarlığı: Melankoli ve Hayatta Kalma başlıklı yüksek lisans tezini kaleme aldı. Yakın zamanda Kadir Has Üniversitesi, Kadın Çalışmaları programında doktora eğitimine başladı. 2017-2018 sezonunda Aysel Yıldırım ile birlikte kaleme aldığı Zabel oyunu ile Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülleri ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri tarafından ‘Yılın Yerli Oyun Yazarı’ ödülüne layık görüldü. Haziran 2020’de K’nın Sesi adlı ses tiyatrosu / podcast projesini başlattı.

Ayşen Güven: Gazeteciliğe 2007 yılında Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi’nde başladı. Aynı dönemde Evrensel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer aldı. Hayat Televizyonu’nda kameramanlık, muhabirlik, politika-bölge editörlüğü ve kültür-sanat programı yapımcılığı ve sunuculuğu rollerini üstlendi. 2016 yılında en son adı Hayatın Sesi olan mecra KHK ile kapatıldı. Zaman zaman Radikal Kitap ve Gazete Müstehak’ta yazdı. 2017-2018 yılları arası DasDas adlı kültür-sanat mekanında çalıştı. NewsLabTurkey ve Inside Turkey’de haber ve röportajları yayınlandı. Şimdilerde Posta Kitap, Evrensel Gazetesi ve Yeni e Dergisi’nde yazı ve röportajları yayınlanmaya devam ediyor. Ayrıca Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu çatısı altında bulunan ve Hrant Dink Vakfı hibesi ile sürdürülen Susma Platformu adlı kültür-sanatta sansür ve otosansür konulu projede koordinatörlük yapıyor. Aynı anda yaklaşık bir yıldır T24 haber sitesinin YouTube kanalı için sanat programı (video söyleşi) içeriği hazırlayıp sunuyor.

Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde linke tıklayınız.

Zoom Webinar ID: 992 9501 4948

Çevrimiçi. Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık.

İstanbul Edebiyat Evi’nin diğer etkinliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş.

Yanıtla